Εξαιρεση στην... πλεμπα των κυβερνητικων στελεχων

13:41 2/12/2013 - Πηγή: Fimotro
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Π. ΣΕΛΕΚΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ...
Είναι ευρέως γνωστό ότι στην πλειοψηφία τους οι επιλογές των κυβερνητικών στελεχών σε Υπουργεία και Οργανισμούς εκ του αποτελέσματος κρίνονται ως ανεπαρκείς. Ενώ οι Σαμαράς - Βενιζέλος είχαν τη δυνατότητα να βρουν στελέχη από την αγορά, προτίμησαν και πάλι στελέχη του κομματικού σωλήνα, αποτυχημένους
πολιτευτές και κομματικά στελέχη χωρίς καμία περγαμηνή στην αγορά. Από τις μόνες εξαιρέσεις; Ο Πέτρος Σελέκος, Γενικός...
Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων, με την πολιτική του την τελευταία τριετία προσαρμόσθηκε με επιτυχία στα έκτακτα δεδομένα της μεγάλης οικονομικής κρίσης και επικεντρώθηκε σε δύο τομείς με ζωτική σημασία: αφενός στην αποτελεσματική καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και αφετέρου στην ουσιαστική επιτάχυνση της εκταμίευσης των επιχορηγήσεων του επενδυτικού νόμου.
Η παραδοσιακή πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων με πολυδάπανα ταξίδια στα πέρατα του κόσμου και με κουστωδίες αξιωματούχων που αναζητούν επενδυτές σε εξωτικούς προορισμούς είναι, ούτως ή άλλως, περιορισμένης σημασίας. Στην παρούσα δε συγκυρία, θα ήταν προκλητική σπατάλη πόρων και χάσιμο χρόνου. Για το λόγο αυτό, η Γραμματεία Επενδύσεων απέφυγε συστηματικά την «ταξιδιωτική» προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων ενώ τις, λίγες και απολύτως απαραίτητες, επισκέψεις σε επενδυτικά fora της αλλοδαπής ανέθεσε στο Invest in Greece.
Αθόρυβα και μεθοδικά, επιχειρείται η διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος με εξάλειψη των μεγαλύτερων γραφειοκρατικών εμποδίων που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα για δεκαετίες στην Ελλάδα. Η έκδοση όλων των απαιτούμενων για τις στρατηγικές επενδύσεις διοικητικών αδειών από μία, εθνική, κεντρική αδειοδοτική αρχή, δηλ. τη νεοσυσταθείσα Γενική Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων, σηματοδοτεί, πράγματι, αλλαγή εποχής. Από το νέο έτος, 2014, οι επενδυτές δε θα απευθύνονται στις υπηρεσίες της πολεοδομίας, των αρχαιολογικών αρχών, των δασαρχείων, των αρμοδίων για τους αιγιαλούς και τις παραλίες κ.λπ, προκειμένου να αδειοδοτηθεί το επενδυτικό τους σχέδιο. Αλλά θα λαμβάνουν, στο συντομότατο χρόνο του διμήνου, μια πολυάδεια που θα περιέχει το σύνολο των απαιτουμένων διοικητικών αδειών από την, προαναφερόμενη, κεντρική αδειοδοτική αρχή της Γραμματείας Επενδύσεων. Το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ήδη έτοιμο και η στελέχωση της νέας αρχής ολοκληρώνεται εντός των επομένων ημερών.
Αναφορικά με τις εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων του επενδυτικού νόμου στους δικαιούχους, η οποία απείχε δύο ή και τρία χρόνια από την αρχική αίτηση του επενδυτή, σημειώνουμε ότι πλέον ολοκληρώνεται εντός λίγων εβδομάδων. Συγκεκριμένα, σε χρόνο που δεν υπερβαίνει το μήνα, ο δικαιούχος της επιδότησης επενδυτής τη λαμβάνει στο σύνολό της, με την απλή προσκομιδή εγγυητικής επιστολής.
Η ριζική μεταρρύθμιση του επενδυτικού δικαίου ολοκληρώνεται άμεσα με το δραστικό περιορισμό των απαιτούμενων για την επενδυτική δραστηριότητα διοικητικών αδειών καθώς και την εισαγωγή του κανόνα της αυτοαξιολόγησης που καταργεί, σε μεγάλη έκταση, τον περιττό προληπτικό διοικητικό έλεγχο της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Η αντιγραφειοκρατική λειτουργία της διοίκησης που εποπτεύει τις στρατηγικές επενδύσεις είναι ήδη αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Η αντιγραφειοκρατική αυτή πραγματικότητα θα γίνει, αμέσως και ευρέως, αντιληπτή με την πρόοδο των νέων επενδυτικών σχεδίων.
Τέλος, τα κονδύλια του αναπτυξιακού νόμου δε φθάνουν μόνο γρηγορότερα και απλούστερα στους δικαιούχους επενδυτές αλλά αυξάνονται καθ΄ ύψος και επεκτείνονται σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις. Ο επενδυτικός νόμος αξιοποιείται κατά τη διάρκεια της κρίσης ως πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο που τονώνει, στην κλίμακά του, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων που επενδύουν και υποκαθιστά, μερικώς, το τραυματισμένο τραπεζικό σύστημα, μέχρι την επικείμενη ανασυγκρότησή του.
Αυτή είναι η πραγματικότητα στην κομματική μιζέρια της Ελλάδας. Και πρέπει να την αναδεικνύουμε
Keywords
Τυχαία Θέματα