Εθνικο συριακο συμβουλιο: θελει την παραπομπη του συριακου ζητηματος στον οηε

09:05 23/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, η σημαντικότερη οργάνωση της αντιπολίτευσης της χώρας, ζήτησε την παραπομπή του συριακού ζητήματος στον ΟΗΕ και στη συνέχεια στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Το Συμβούλιο, σε ένα έγγραφό του που υιοθετήθηκε στη διάρκεια μίας...
συνάντησης στο Κάιρο, «ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να παραπέμψει το συντομότερο δυνατό το συριακό ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ.

Από τη μεριά του το Συμβούλιο Ασφαλείας «οφείλει να παραπέμψει το
συριακό ζήτημα στο ΔΠΔ και να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για την προστασία του συριακού λαού», επισημαίνει το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο.

Η οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης να επιβληθεί «αεροπορικός αποκλεισμός» πάνω από τη Συρία και να δημιουργηθούν «ασφαλείς περιοχές για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες συριακές πόλεις».

Το Συμβούλιο ζήτησε «την επιβολή κυρώσεων στο σύνολο των Σύρων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία και κυρίως του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ».

Τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Συρία θα πρέπει να «θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά να προσαχθούν στη δικαιοσύνη με βάση το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζει το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα η συριακή αντιπολίτευση ζητά από όλα τα μέλη του ΟΗΕ «να σταματήσουν οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία ή συνεργασία σε θέματα ασφαλείας με το συριακό καθεστώς» και καλεί την Κίνα και τη Ρωσία «να πάψουν να στηρίζουν στρατιωτικά και πολιτικά το συριακό καθεστώς».
Keywords
Τυχαία Θέματα