Ετεπ: ενεκρινε 500 εκατ. ευρω για ενισσχυση του εξωτερικου εμποριου


Νέο χρηματοδοτικό μέσο, το οποίο τίθεται για πρώτη φορά στη διάθεση της Ελλάδος ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της...
Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την Τρίτη.

Το μέσο αυτό θα επιτρέψει στην Τράπεζα να στηρίξει, με ποσό ύψους έως 500 εκατ. ευρώ, τη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδος, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Hoyer ανέφερε ότι
«με τη δημιουργία αυτού του προγράμματος, πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικότατο βήμα που θα προσδώσει νέο δυναμισμό στη χρηματοδότηση του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδος, επιτρέποντας στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές τους σε μια περίοδο κατά την οποία οι ξένες τράπεζες αναδιπλώνονται».

«Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται να προστεθεί στη συνεισφορά, ύψους 900 εκατ. ευρώ, την οποία είχε η ΕΤΕπ προς την ελληνική οικονομία το 2012 και από την οποία επωφελήθηκαν επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της εκπαίδευσης, καθώς και μικρές επιχειρήσεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ.

Η Τράπεζα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, έχοντας ήδη παράδοση στη χορήγηση μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων με ευνοϊκούς όρους, προσθέτει ένα μέσο στήριξης των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων, το οποίο θα καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την αναδίπλωση των εμπορικών τραπεζών.

«Η Τράπεζα θα παρέχει εγγυήσεις προς τις εμπορικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση διεθνών εμπορικών συναλλαγών και, καθώς οι εγγυήσεις αυτές θα είναι ανακυκλούμενες, αναμένεται με αυτό τον τρόπο να στηρίξει έναν όγκο συναλλαγών της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ ετησίως».

Η ΕΤΕπ, αναφέρεται τέλος, «θα συμβάλει καθοριστικά στη μείωση του κινδύνου, όπως τον εκτιμούν οι εμπορικές τράπεζες που δεν ήταν πλέον σε θέση να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες, και θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί η παροχή αυτών των υπηρεσιών σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση του εξωτερικού της εμπορίου, προκειμένου να επιδιώξει οικονομική ανάπτυξη στηριζόμενη στις εξαγωγές, ώστε να επιτύχει την ανάκαμψη της οικονομίας της».
Keywords
Τυχαία Θέματα