Ερτ: αυτος ο γιγαντας ειναι μια μικρογραφια της κοινωνιας μασ!

16:36 15/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Aγαπητό Fimotro,
Πριν από λίγες ημέρες, έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής(να φωτίσει η Αγία!), με εξέχουσες προσωπικότητες από Ελλάδα και Ευρώπη για το «μαύρο» της...
ΕΡΤ που πέρασε απαρατήρητη από τον τύπο. Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν και η ταπεινότητα μου. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, καλλιτέχνες δημοσιογράφοι, νομικοί και άνθρωποι των ΜΜΕ, συμμετείχαν μετά από πρόσκληση
των εργαζομένων. Είκοσι τέσσερεις προσωπικότητες, ξετύλιξαν το κουβάρι του κλεισίματος και έδωσαν απαντήσεις για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση, σε μια πρωτοφανή ενέργεια στα παγκόσμια τηλεοπτικά χρονικά. Οι ευρωπαίοι, J. Studinger επί κεφαλής του UNI MEI, W. Maunier πρόεδρος του UNI Europa και P.L. Malesani γενικός γραμματέας COPEAM, ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί. Οι ομιλίες και η απόψεις των ομιλητών, μέσα από μια πολυχρωμία, πολιτικών , κοινωνικών, οικονομικών θέσεων και αντιθέσεων, έδωσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για την αψυχολόγητη πολιτική ενέργεια, «σφραγίσματος»ενός πλεονασματικού κοινωνικού φορέα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι τοποθετήσεις των: Γ. Κατρούκαλος Συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Γ. Πλοιός, καθηγητής επικοινωνίας και ΜΜΕ, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γ. Αθανασάτου καθηγήτρια κινηματογραφίας ΑΠΘ. Θ. Παπαγεωργίου πρώην πρόεδρος της ΕΡΤ. Τ. Χριστοδουλοπούλου Νομικός. Χ. Λεοντής, Μουσικοσυνθέτης και πολλών άλλων. Όλες οι ομιλίες και τοποθετήσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και στηλίτευσαν τη συγκυβέρνηση και τους εγκεφάλους τέτοιων αντιλήψεων.
Ας φροντίσουν οι εργαζόμενοι του ραδιομεγάρου, να σταλούν όλες οι ομιλίες και απόψεις των προσκεκλημένων, στο Μαξίμου, Π.Καψή, Σ.Κεδίκογλου, Δ. Σταμάτη και Γ. Στουρνάρα. Σίγουρα, αν συμμετείχαν στη συζήτηση και άκουγαν τα επιχειρήματα που αναπτύχτηκαν, θα αναθεωρούσαν την απόφαση του «ξαφνικού θανάτου!».
Σταχυολογούμε μερικές επισημάνσεις, επιχειρήματα και απόψεις:
-Στο όνομα του χρέους, μεταξύ σκοπιμότητας και νομιμότητας, προτιμήθηκε η «σκοπιμότητα».
ΕΡΤ ήταν ο ιδεολογικός μηχανισμός του κράτους για πολιτική και κοινωνική ενημέρωση σε υψηλό επίπεδο!
-Η κυβέρνηση με την ενέργειά της, έχει εθιστεί σε έναν Συνταγματικό Μιθριδατισμό. Να τηρήσουμε τους νόμους κατ' επίφαση.
-Έγινε παραβίαση του άρθρου 15 του Συντάγματος που μιλάει για συνέχιση μετάδοσης της τηλεόρασης από άλλον οργανισμό, αλλά όχι διακοπή. Αυτή είναι παράνομη.
-Η εν λειτουργία εκκαθάριση και αναδιάρθρωση ήταν απόλυτα εφικτή, χωρίς αναταράξεις.
-Το κλείσιμο της ΕΡΤ, ήταν μια παραβίαση, Κοινωνικής Δημοκρατικής Ηθικής.
-Το σφράγισμα της ΕΡΤ διέλυσε ένα βασικό πεδίο κοινωνικής συνοχής.
ΕΡΤ ως πολιτιστικός φορέας οργανώθηκε γύρω από πολιτικές έννοιες.
-Πως πρέπει να είναι η νέα τηλεόραση; Οργανισμός, κοινωνία, περιεχόμενο.
-Η απόφαση ήταν μια αυταρχική εκτροπή.
-Δημόσια τηλεόραση δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ. Ήταν ένα εργαλείο μεταξύ Δημοσίου και κράτους.
-Όσοι πήγαν να εργαστούν στη «ΔΤ», πήγαν να εργαστούν σε ένα κυβερνητικό «φερέφωνο».
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η τοποθέτηση του καθηγητή Γ. Πλοιού, ο οποίος τόνισε ότι: Η συγκυβέρνηση έχασε τον πολιτικό έλεγχο της ΕΡΤ, κουμπωμένη στη πολιτική λογική των κομμάτων. Και εξήγησε: Τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν όλα τα χρόνια, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση τα είχαν βρει μεταξύ τους. Τώρα που στην αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι διαφορετικά και η πίεση μεγαλύτερη. Έτσι με το πρόσχημα του χρέους, επιλέγει αυτός ο τρόπος ελέγχου.
Επίσης με σκωπτικό τρόπο καυτηρίασαν τη φράση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη «περί δολιοφθοράς εάν κάποιος βουλευτής δεν ψηφίσει νομοσχέδιο».

Προσωπική εντύπωση, μου έκανε το υψηλό φρόνημα και ηθικό των εργαζομένων του ραδιομεγάρου που φυλάνε Θερμοπύλες όπως είπαν.
Μάλιστα μετά τη συναυλία της Τετάρτης, την ανταπόκριση του κόσμου και τους 40 καλλιτέχνες που πήραν μέρος, το ηθικό τους ανέβηκε κατακόρυφα και συνεχίζουν πιο δυναμικά την ενημέρωση και ψυχαγωγία. Μετά το τέλος της συναυλίας, τις πρωινές ώρες τόνισαν:
Δεν υπήρξε μόνο το κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, αλλά και μια συμβολική κίνηση πλειάδας καλλιτεχνών, αλλά και δέσμευση των εργαζομένων, για ακόμη καλύτερη και ανοιχτή ΕΡΤ.
Εντύπωση στον επισκέπτη προκαλεί η εσωτερική καθαριότητα του κτηρίου. Διάδρομοι, γραφεία και Studios, δίνουν την εντύπωση ότι δεν άλλαξε τίποτα εδώ και τρεις μήνες! Σε αντίθεση, η Κατεχάκη που επισκέφθηκα, επικρατεί σκεπτικισμός, κατήφεια, απογοήτευση και αβεβαιότητα για το μέλλον τους μετά τις δίμηνες συμβάσεις.
Εντωμεταξύ αύριο Δευτέρα, αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΕΡΤ, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει συναδέλφους και πολιτικούς για την επικρατούσα κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Η τροπή που πήραν τα πράγματα, η λύση δεν θα είναι εύκολη. Κάποιος πρέπει να λύση το γόρδιο δεσμό! Πως; Αν είχαν διαβάσει: Γράμμα στον Αντώνη Σαμαρά από την ΕΡΤ που είχε αναρτηθεί πριν λίγες μέρες.
Αλλά του κουφού την πόρτα(!)..μόνο με βία μπορείς να ανοίξεις! Όπερ σημαίνει, ότι πρέπει να υπολογίζεις και τις επιπτώσεις από τη βία και τα αποτελέσματα που θα έχεις, πριν πιάσουν καταιγίδες, θύελλες και κοινωνικοί τυφώνες!!!
Keywords
Τυχαία Θέματα