Ερχεται ''δακτυλιοσ'' για τα τζακια ;

11:39 6/11/2013 - Πηγή: Fimotro
...ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ;
Ρύθμιση, με την οποία θα απαγορεύεται να καίνε τζάκια και ξυλόσομπες, ανά περιοχές και χρονικά διαστήματα, όπου θα σημειώνονται επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης,...
με υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Όπως γράφει η εφημερίδα, για τις εκπομπές από συστήματα θέρμανσης με καύση ξύλου θα ισχύει στάδιο προειδοποίησης, όταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα κυμαίνονται από 100 έως 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3), με προτροπή
στους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερο ρυπογόνα συστήματα (π.χ. πετρέλαιο, ηλεκτρικό, φυσικό αέριο κ.λπ.).
Ανοιχτό είναι ωστόσο το θέμα εάν η απαγόρευση θα αφορά και σε ενεργειακά τζάκια και συστήματα pellets.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο εντοπισμός των παραβατών θα γίνεται από τις καμινάδες.
Αρμόδια πηγή του ΥΠΕΚΑ, την οποία επικαλείται η «Ελευθεροτυπία», δήλωσε ότι εν έχει καθοριστεί ακόμη πώς θα επιβληθεί η απαγόρευση χωρίς να θιγούν δικαιώματα των πολιτών όπως το άσυλο, καθώς επίσης τι συνέπειες θα προβλεφθούν για τους παραβάτες.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως η ρύθμιση αποτελεί μέρος των μέτρων για την αιθαλομίχλη που περιλαμβάνονται σε σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης με τίτλο «βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», το οποίο ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με έξι συναρμόδια υπουργεία.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, χθες την κοινή απόφαση και την προώθησε στους ομολόγους του για να συνυπογράψουν, προκειμένου, αφού οριστικοποιηθούν οι ρυθμίσεις πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, δηλαδή πριν έρθουν τα βαριά κρύα, να τεθούν σε ισχύ.
Πηγή : Ελευθεροτυπία
Keywords
Τυχαία Θέματα