ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ 51.200 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΖΗΤΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν μεταφέρει στο εθνικό τους δίκαιο μόνο εν μέρει την οδηγία για τις...
υπηρεσίες (2006/123/ΕΚ). Η Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο την επιβολή χρηματικών ποινών.

Αναλυτικότερα, οι χρηματικές ποινές που ζητήθηκαν από το Δικαστήριο, ανέρχονται σε 44.876,16 ευρώ για την
Αυστρία, σε 141.362,55 ευρώ για τη Γερμανία και σε 51.200,10 ευρώ για την Ελλάδα. Το ύψος των ποσών καθορίστηκε με βάση την κατάσταση του κάθε κράτους μέλους και συνεπώς τη σοβαρότητα της παράβασης που διαπιστώθηκε. Οι αιτούμενες οικονομικές κυρώσεις είναι ημερήσιες χρηματικές ποινές οι οποίες θα πρέπει να καταβάλλονται από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Δικαστηρίου (και, επομένως, υπό την προϋπόθεση ότι η συμμόρφωση δεν επιτευχθεί μέχρι τότε), και για όσο διάστημα δεν έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση.

Η οδηγία για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά εκδόθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2006 και η προθεσμία εφαρμογής της έληξε στις 28 Δεκεμβρίου 2009. Από την εκπνοή της προθεσμίας μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έχουν παρέλθει 22 μήνες.

Για πρώτη φορά η Επιτροπή έκανε χρήση της νέας δυνατότητας που παρέχει η Συνθήκη της Λισαβόνας σύμφωνα με την οποία μπορεί να ζητήσει, ήδη με την πρώτη προσφυγή της, από το Δικαστήριο να επιβάλει ημερήσιες χρηματικές ποινές στα κράτη μέλη που δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως την οδηγία από την ημέρα της απόφασής του με την οποία διαπιστώνεται η παράβαση. Ήδη από τον Ιανουάριο 2010 η Επιτροπή είχε κινήσει διαδικασίες έναντι των κρατών μελών λόγω καθυστέρησης ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο. Τα τρία κράτη μέλη τα οποία αφορά σήμερα η παραπομπή είναι τα μόνα τα οποία δεν έχουν ακόμη ενσωματώσει το πλήρες κείμενο στην εθνική νομοθεσία τους.

Οι υπηρεσίες αποτελούν το 70% της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όμως, αδικαιολόγητες ή δυσανάλογες διοικητικές απαιτήσεις παρεμποδίζουν ακόμη σημαντικά την ανάπτυξη δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών. Κυρίως οι επιχειρήσεις μικρού μεγέθους δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους παρέχονται στον τομέα των δραστηριοτήτων τους ούτε στη χώρα τους ούτε και στο εξωτερικό. Οι πολίτες, και ιδιαίτερα οι καταναλωτές, στερούνται επομένως την πρόσβαση σε ένα ευρύτερο και πιο καινοτόμο φάσμα υπηρεσιών με καλύτερες τιμές.

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, τα δυνητικά οικονομικά οφέλη από την πλήρη εφαρμογή της οδηγίας «υπηρεσίες» θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 60 έως 140 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε δυνητική αύξηση από 0,6 έως 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ ετησίως.
Keywords
Τυχαία Θέματα