Επιτακτικη η αναγκη για τονωση του τουρισμου

06:04 16/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Να πηγαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα καλεί τους συμπατριώτες του ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ-Λάμπσντορφ σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Hamburger Abendblatt». Η Ελλάδα «χρειάζεται επειγόντως οικονομική...
ανάπτυξη και ο τουριστικός τομέας πρέπει να γίνει και πάλι ανταγωνιστικός», λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής και σημειώνει: «Όποιος έχει σκεφτεί να κάνει διακοπές στην Ελλάδα,
μπορεί τώρα να στείλει ένα μήνυμα. Ο κάθε τουρίστας είναι βοήθεια για τη χώρα. Αλλά τώρα, το Φεβρουάριο, που ο τουρισμός είναι νεκρός».
Η πρόταση του Λάμπσντορφ γίνεται σε μία στιγμή που ο μεγαλύτερος γερμανικός τουριστικός οργανισμός TUI διαπιστώνει πτώση των κρατήσεων των Γερμανών για διακοπές στην Ελλάδα, σύμφωνα με δήλωση της εκπροσώπου του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η εκπρόσωπος επισημαίνει ότι υπάρχει σαφής πτώση από την αντίστοιχη περίοδο του 2011 για ολόκληρη τη νοτιανατολική Ευρώπη, ελπίζει ωστόσο ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Από την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Γερμανίας διευκρινίζεται, πάντως, ότι η περίοδος κατά την οποία οι Γερμανοί κλείνουν τις θερινές τους διακοπές είναι από τον Δεκέμβριο ως τον Μάρτιο, οπότε η ακριβής τάση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα δεν θα είναι ξεκάθαρη πριν από τον Απρίλιο.
Κι όλα αυτά την ώρα που η καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού στις χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Τουρκία) από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 κατέγραψε ετησιοποιημένη αύξηση της τάξης του 17,3%, σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe. Ωστόσο, αν και στην Ελλάδα η ετήσια ανάπτυξη κινήθηκε στο 5,4%, το ποσοστό αυτό υπήρξε το χαμηλότερο μεταξύ των έξι χωρών, καθώς οι υπόλοιπες πέντε κατέγραψαν διψήφια αύξηση. Τα σκήπτρα κράτησε η Γαλλία που είδε αύξηση της τάξης του 20,8%.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα η συνολική καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 ανήλθε σε 492 εκατ. ευρώ έναντι 466 εκατ. κατά το 2010, ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 5,4%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τετράμηνο (από Μάιο έως Αύγουστο 2011), η καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σημείωσε μείωση 53,41% από 1,056 δισ. ευρώ.
Επίσης, οι επισκέπτες από τη Ρωσία ανέβηκαν και πάλι στην κατάταξη των 10 χωρών με την υψηλότερη ετήσια δαπάνη, πηγαίνοντας από την 7η θέση το 2010 στην 5η θέση το 2011 για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, μία τάση που παρατηρήθηκε ολόκληρο το χρόνο.
Εξετάζοντας και το πού ξοδεύουν τα χρήματά τους οι τουρίστες στην Ελλάδα, η καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε αεροπορικά εισιτήρια την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου αυξήθηκε κατά 75,23%, δηλαδή από €5 εκατ. το 2010 σε €9 εκατ. το 2011. Αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση ενδέχεται να οφείλεται στην αυξημένη φορολογία και την άνοδο των τιμών των καυσίμων. Επιπλέον, ο τομέας της ψυχαγωγίας για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου κατέγραψε αύξηση κατά 44,14%, δηλαδή από €16 εκατ. το 2010 σε €23 εκατ. το 2011.
Όπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της
Keywords
Τυχαία Θέματα