Επιστροφη φπα μεσα σε μια εβδομαδα προωθει το υπ. οικονομικων

10:47 7/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ, προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προωθηθούν στη Βουλή οι συγκεκριμένες διατάξεις. Μία από αυτές τις ρυθμίσεις...
που επεξεργάζεται ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, προβλέπει την επιστροφή του ΦΠΑ μέσα σε μια εβδομάδα χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτηση επιστροφής του φόρου. Η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα, μαζί με
την υποβολή της ηλεκτρονικής περιοδικής τους δήλωσης.
Σχεδιάζεται επίσης η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ μια φορά το χρόνο η οποία ουσιαστικά είναι μια συνολική δήλωση όλων των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται κάθε μήνα ή τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων. Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις περιοδικές δηλώσεις και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να υποβάλλονται και οι ετήσιες εκκαθαριστικές. Με την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης και της υποχρέωσης των φορολογουμένων να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ η οποία με σαφήνεια προκύπτει από τις δηλώσεις τους πως δικαιούνται εκτιμάται ότι αίρονται γραφειοκρατικά εμπόδια και μειώνεται ο χρόνος επιστροφής.
Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που προωθούνται αφορά στους κατασκευαστές ακινήτων. Το ισχύον καθεστώς προβλέπει διακανονισμό του ΦΠΑ σε τέσσερα χρόνια από την αποπεράτωση της οικοδομής.
Με τις νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται, αυξάνεται στα πέντε χρόνια, το περιθώριο εξόφλησης του ΦΠΑ επί του κόστους κατασκευής του ακινήτου. Δίνεται έτσι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στους εργολάβους να πουλήσουν τα ακίνητά τους, ειδικά σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από απουσία αγοραστών.
Keywords
Τυχαία Θέματα