Επιστολη γ. βρουτση στους κοινωνικους εταιρους

16:33 31/7/2012 - Πηγή: Fimotro

Επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους ΓΣΕΕ ΣΕΒ ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ για τη συνέχιση και την οργάνωση του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες απέστειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας...
Γιάννης Βρούτσης.
Μεταξύ της θεματολογίας του διαλόγου είναι και ο κατώτατος μισθός, για τον οποίον ο κ. Βρούτσης
αναφέρει πως «πρέπει να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα μόλις υπάρξουν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες». Επισημαίνει όμως πως «προτεραιότητά μας σήμερα πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανεργίας και η δημιουργία, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ευκαιριών απασχόλησης». Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την τοποθέτηση εκπροσώπων των εργοδοτών υπέρ της αύξησης των κατώτατων αμοιβών, ο υπουργός Εργασίας καταθέτει μία αντιπρόταση: Όπως αναφέρει «αν δεχθούμε υποθετικά ότι όλοι οι εργοδοτικοί φορείς συμφωνούν σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού από τα επίπεδα των 586 στα 701 ευρώ - δηλαδή κατά 19,62% - τότε θα μπορούσε εναλλακτικά αντί αυτής της αύξησης να προσλαμβάνεται ένας ακόμα εργαζόμενος για κάθε 5 που απασχολούνται σήμερα. Στην παρούσα συγκυρία, αυτό θα ήταν σαφώς πολύ πιο αποτελεσματικό».
Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος είναι και το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή οι εισφορές. «Είμαστε θετικοί στη σταδιακή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, το επίπεδο των οποίων στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» αναφέρει ο κ. Βρούτσης. Προσθέτει πως «η μείωση των εισφορών θα γίνει σταδιακά, παράλληλα και σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η μείωση της εισφοροδιαφυγής και, κυρίως, ο έλεγχος της μαύρης εργασίας θα επιτρέψουν τον εξορθολογισμό των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς επιπτώσεις στο ύψος των συντάξεων».
Γενικότερα, ο κ. Βρούτσης συνοψίζει τη θεματολογία του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους στους παρακάτω άξονες:
1. 'Αμεσες, στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας
2. Καταπολέμηση της αδήλωτης-μαύρης εργασίας και της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής
3. Μη μισθολογικό κόστος εργασίας
4. Μείωση διοικητικών βαρών και γραφειοκρατίας στην αγορά εργασίας
5. Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Κατώτατος μισθός
6. Διατήρηση του σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.
Σε ό, αφορά στο χρονοδιάγραμμα του κοινωνικού διαλόγου, προτείνει η πρώτη συνάντηση να γίνει εντός του Αυγούστου και η συνολική συζήτηση να έχει διάρκεια τριών μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα