Επιστημη και ελπιδα...

23:53 28/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Γράφει η Μαρία Ψαράκη
Μία μόλις μέρα από την ανακοίνωση των βάσεων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η έρευνα και η αξιολόγηση του Ισπανικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών CSIC που εξετάζει και τα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, έρχεται να ρίξει φως στην καταχνιά...
και τη μαυρίλα της ελληνικής κοινωνίας των τελευταίων τριών χρόνων.
Και το φως έρχεται
από την παιδεία και από το γεγονός ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρά την αυστηρότατη κριτική που τους ασκείται απολύτως άδικα, αποδεικνύουν ότι, όχι μόνο τα καταφέρνουν καλά, αλλά ότι διαπρέπουν και λάμπουν ανά τον κόσμο. Αν σκεφτεί κανείς ότι 5 ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Πατρών, Αθηνών και το Πολυτεχνείο Κρήτης, βρίσκονται στο 3% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, με το ΑΠΘ μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται στο καλύτερο 1% της κατάταξης, σίγουρα μπορούμε ακόμα να ελπίζουμε. Και τα καλά νέα δε σταματούν εδώ, αφού άλλα 3, των Ιωαννίνων, του Αιγαίου και το Δημοκρίτειο, βρίσκονται, σύμφωνα με το Ισπανικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ άλλα 6, της Θεσσαλίας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πειραιώς και το Γεωπονικό, βρίσκονται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης. Παράλληλα, εξαιρετικές είναι και οι επιδόσεις των ΤΕΙ Κρήτης, Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας( 10-15% της παγκόσμιας κατάταξης ),αλλά και των ΤΕΙ Καβάλας, Πειραιά, Μεσολογγίου, Κοζάνης και Σερρών (15-20% της παγκόσμιας κατάταξης).
Με καλή διάθεση λοιπόν, κριτική σκέψη και αίσθημα ευθύνης, ας παλέψουμε όλοι μας για μια καλύτερη παιδεία, μήπως και κάποια στιγμή, καταφέρουμε να διεκδικήσουμε, αν όχι αυτό που μας αξίζει, τουλάχιστον αυτό που αναμφίβολα μπορούμε, με τη φιλομάθεια και την εργατικότητα μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα