Επικρισεις εκ των εσω στο δντ για τη λιτοτητα...

16:14 5/11/2014 - Πηγή: Fimotro
Αναποτελεσματικές κρίθηκαν οι προτάσεις που εισηγήθηκε το 2010 το ΔΝΤ, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και μάλιστα από δική του έρευνα...

Σύμφωνα με την εσωτερική αξιολόγηση του οργανισμού, υποστηρίζεται ότι οι προτάσεις που εισηγήθηκε το 2010 με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας δεν αποδείχτηκαν αποτελεσματικές κι επικεντρώθηκαν κυρίως σε μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.

Το ΔΝΤ συνηγόρησε υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής
για να στηριχθεί η ανάπτυξη και να αυξηθεί η ζήτηση στην ανεπτυγμένες οικονομίες, αγνοώντας, όπως αναφέρεται τις επιπτώσεις που θα είχε η εφαρμογή αυτής της πολιτικής στις αναδυόμενες χώρες, τονίζει το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (ΙΕΟ).

Στην έκθεση σημειώνεται ότι το Ταμείο κάλεσε τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να υιοθετήσουν πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, παράλληλα με μία πολιτική χαμηλών επιτοκίων συνδυασμένη με αγορές ομολόγων ώστε να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα, μίξη που όπως αναφέρεται δεν ήταν η αρμόζουσα.

Η ανάκαμψη με τη χρήση νομισματικών μέσων αποδείχτηκε "σχετικά ακατάλληλο" μέτρο για την τόνωση της ζήτησης, τονίζεται.

Για το μέλλον, η έκθεση υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός που υποτίθεται ότι θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να εντοπίζει τους νέους οικονομικούς κινδύνους έχει γίνει "υπερβολικά περίπλοκος". "Είναι πολύ δύσκολο να αφομοιώσουν οι πολιτικοί ηγέτες, αλλά και οι ομάδες του ΔΝΤ, τον όγκο των αναλύσεων", σημειώνεται.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας την έκθεση, είπε ότι οι προτροπές του Ταμείου ήταν λογικές την εποχή εκείνη.

"Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμβουλή προς τις οικονομίες με τα ταχέως αυξανόμενα χρέη να λάβουν μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης ήταν η σωστή απόφαση", ανέφερε.

Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης παραδέχτηκε ότι η συνεργασία του ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα προγράμματα δανεισμού στην ευρωζώνη, προκάλεσε κάποια ανησυχία σχετικά με την ανεξαρτησία του Ταμείου και την ίση αντιμετώπιση των μελών του.

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα