Επιχειρηση συμβιβασμου για το δημοσιονομικο κενο...

Το «πάζλ» της νέας διαπραγμάτευσης θα επιχειρήσουν να συνθέσουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στις επαφές που θα έχουν με τα στελέχη των οικονομικών ...
υπουργείων τις επόμενες ημέρες, πριν την άφιξη των επικεφαλής στην Αθήνα που τυπικά τοποθετείται στις αρχές Νοεμβρίου.
Παρά τις δηλώσεις που έρχονται από αξιωματούχους των Βρυξελλών, για νέα καθυστέρηση στην επιστροφή της τρόικας, εάν
προηγουμένως δεν αποσαφηνιστούν οι σχεδιαζόμενες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα κλείσουν το «κενό» της διαπραγμάτευσης, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχουν σημεία προσέγγισης μεταξύ των δυο πλευρών αφού καθημερινά πλέον η απόσταση που τους χωρίζει, όσον αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού, μικραίνει.
Η μεν κυβέρνηση αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο το κενό να ανέλθει και στα 800 εκατομ. ευρώ, από 500 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική της εκτίμηση, ενώ οι δανειστές κατεβάζουν συνέχεια των πήχη από τα 2,5 δισ. ευρώ, στην αρχή στα 2 δισ. ευρώ και τις τελευταίες ώρες στα 1,2 δισ. ευρώ. Κομβικό σημείο για την πορεία των διαπραγματεύσεων θα είναι οι νέες παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και οι οποίες αναμένεται να αποσαφηνιστούν με τη σημερινή κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου από τον υπουργό Εργασίας.
Εν τω μεταξύ, η διαφωνία μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, εξακολουθεί να υφίσταται, με την Κομισιόν να μην επιβεβαιώνει την επιστροφή των εκπροσώπων των πιστωτών στην Αθήνα και να πετάει το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση.
Απαντώντας, χθες, σε σχετική ερώτηση της «Ν», η εκπρόσωπος της Επιτροπής Σαντάλ Χιούζ, υπογράμμισε ότι: «η τρόικα θα είναι σε θέση να συνεχίσει την αποστολή αξιολόγησης στην Αθήνα, όταν θα έχουν ληφθεί επαρκείς πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές, που θα μας επιτρέψουν να έχουμε ουσιαστικές συζητήσεις για την πολιτική που θα ακολουθηθεί». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «μία επιστροφή στις αρχές Νοεμβρίου είναι εφικτή, εάν ισχύσει ο προηγούμενος όρος».
Πηγή : naftemporki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα