Επανεναρξη των συνομιλιων για το πυρηνικο προγραμμα του ιραν...

11:23 16/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) θα εργαστεί σκληρά για την επίλυση των διαφορών της με το Ιράν σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος...
«Όπως γνωρίζετε οι διαφωνίες παραμένουν αλλά έχουμε δεσμευτεί στον διάλογο και είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα κι επομένως θα εργαστούμε σκληρά σήμερα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ Χέρμαν Νάκερτς,
ενώ προσερχόταν για συνομιλίες στην διπλωματική αποστολή του Ιράν στη Βιέννη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά Σαϊντ Τζαλίλι, λίγο πριν από την έναρξη άτυπων συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποίησε σήμερα τις δυτικές χώρες ότι η Τεχεράνη δεν θα αλλάξει τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα ύστερα από τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, στις οποίες θα είναι υποψήφιος.

Ο Τζαλίλι προέβη σε αυτή την δήλωση λίγο πριν από τη συνάντησή του με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Άστον, με στόχο την προετοιμασία νέου γύρου συνομιλιών με τους «Εξι» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα).

Το πυρηνικό πρόγραμμα είναι ένα εθνικό ζήτημα κι επομένως είναι υπεράνω κομματικής πολιτικής, είπε ο Τζαλίλι, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

Το Ιράν πρόκειται σήμερα να δεχθεί διεθνείς πιέσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα σε δύο διαφορετικές συναντήσεις, αλλά δεν αναμένεται να επιτευχθεί κάποια πρόοδος καθώς η Τεχεράνη είναι επικεντρωμένη στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα, σημειώνει το Reuters.

Στη Βιέννη, η ΙΑΕΑ θα καλέσει για μία ακόμη φορά την Τεχεράνη να σταματήσει να εμποδίζει την διεξαγωγή των επιθεωρήσεων του πυρηνικού της προγράμματος. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στις 0800 GMT.

Αργότερα εντός της ημέρας, στην διάρκεια δείπνου στην Κωνσταντινούπολη, η Άστον και ο Τζαλίλι αναμένεται να έχουν συνομιλίες σχετικά με την ευρύτερη διπλωματική προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος που, σύμφωνα με το Ρόιτερς, μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Keywords
Τυχαία Θέματα