ΕΝΤΟΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ " ΛΟΥΤΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ " ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

10:31 24/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε έντονα την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, την Παρασκευή, η οποία προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 90 ανθρώπων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απαίτησε...
την Παρασκευή από τις αρχές της Συρίας να σταματήσουν την αιματηρή καταστολή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος τώρα», και κατηγόρησε την Δαμασκό ότι ζήτησε τη βοήθεια του Ιράν για να καταπιέσει το λαό της χώρας.
Ο Ομπάμα εξέδωσε ένα ανακοινωθέν με σκληρές διατυπώσεις μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό
ότι οι αρχές της Συρίας σκότωσαν σχεδόν 90 διαδηλωτές, στην αιματηρότερη ημέρα του τελευταίου μήνα, εν μέσω των συνεχιζόμενων, κλιμακούμενων κινητοποιήσεων κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Αυτή η εξοργιστική χρήση βίας για την καταστολή διαδηλώσεων πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος αμέσως τώρα», ανέφερε ο Ομπάμα, απορρίπτοντας ως «μη σοβαρή» την άρση του νόμου περί κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί δεκαετίες κι ανακοίνωσε ο Άσαντ στη Συρία αυτήν την εβδομάδα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε παράλληλα πως «αντί να ακούσει τον δικό του λαό, ο πρόεδρος Άσαντ κατηγορεί ξένους ενώ ζητά βοήθεια από το Ιράν για να καταπιέσει τους σύρους πολίτες με τις ίδιες βάρβαρες τακτικές που χρησιμοποίησαν οι ιρανοί σύμμαχοί του».
«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στην μεταχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση της Συρίας στους πολίτες της και συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα στη συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της γενικότερα, περιλαμβανομένης της υποστήριξης στην τρομοκρατία και σε τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφέρει το ανακοινωθέν του Ομπάμα.
Η Γαλλία κάλεσε τη Συρία να «αποκηρύξει τη χρήση βίας εναντίον των πολιτών της», με ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την Παρασκευή την «επαναλαμβανόμενη βία» που ασκούν οι συριακές αρχές σε ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά, μετά το θάνατο την ίδια ημέρα περισσότερων από 70 ατόμων κατά τη διάλυση μεγάλων διαδηλώσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη χώρα αυτή. Η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνεται η ελευθερία της έκφρασης και (της πραγματοποίησης) ειρηνικών συναθροίσεων, όπως και η ελευθεροτυπία», προσέθεσε ο εκπρόσωπος, επικαλούμενος δηλώσεις του Μπαν Κι Μουν.
Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι διαδηλωτές δολοφονήθηκαν την Παρασκευή στη Συρία, και ζήτησε η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης να εφαρμοστεί πλήρως στη χώρα αυτή. «Καταδικάζω την απαράδεκτη δολοφονία διαδηλωτών από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας», τόνισε και πρόσθεσε: «Καλώ τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την καταστολή, και τις αρχές της Συρίας να σεβαστούν το δικαίωμα του συριακού λαού να διαδηλώνει ειρηνικά».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ χαρακτήρισε την τη χρήση φονικής βίας εναντίον διαδηλωτών στη Συρία «απαράδε
Keywords
Τυχαία Θέματα