Ενα μικρο μουσειο μπενακη στη μελβουρνη...

23:22 11/9/2014 - Πηγή: Fimotro
Η Μελβούρνη είναι πρωτεύουσα του Ελληνισμού της Αυστραλίας αλλά και πρωτεύουσα του απόδημου Ελληνισμού, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Βικτόριας, Ντένις Νάπθαϊν, ...
εγκαινιάζοντας την έκθεση «Θεοί, Μύθοι και Θνητοί» στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης.

Πρόκειται για την έκθεση που αποτελεί εισαγωγή της δεκαετούς συνεργασίας του Ελληνικού Μουσείου Μελβούρνης με το Μουσείο Μπενάκη στην Ελλάδα. «Είναι μια εξαιρετική έκθεση και είμαστε πραγματικά τυχεροί που παρουσιάζεται στη Μελβούρνη» είπε ο κ. Νάπθαϊν.

Ο
πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου, Χάρης Σταμούλης, σημείωσε πως το Μουσείο αυτό ήταν ένα όραμα του πατέρα του, Σπύρου Σταμούλη, και σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα υπερήφανος για τη συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Για την ιστορία και τον ρόλο του Μουσείου Μπενάκη μίλησε η υποδιευθύντριά του, Ειρήνη Γερουλάνου, και για τη συνεργασία των δυο μουσείων ο διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου, Γιάννης Τατούλης.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη οι σύγχρονοι Έλληνες να κτίσουν πάνω σ' αυτά που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους και επισήμανε πως αυτό που γίνεται στη Μελβούρνη είναι πάρα πολύ σημαντικό.

«Το Μουσείο Μπενάκη αποτελεί το μοναδικό Μουσείο στον κόσμο που ουσιαστικά παρακολουθεί την ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία από την προϊστορία ως σήμερα. Δε θεωρεί ό,τι επειδή υπήρξε ο χρυσός αιώνας του Περικλή δεν υπήρξε τίποτα πριν ή μετά. Αντίθετα, δένει κάθε περίοδο του Ελληνισμού με όλους τους πολιτισμούς με τους οποίους ο ελληνικός πολιτισμός ήρθε σε επαφή» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος.

Και πρόσθεσε:
«Μια μικρογραφία του Μουσείου Μπενάκη στήνεται ουσιαστικά στη Μελβούρνη για τα επόμενα 10 ίσως και περισσότερα χρόνια, από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα και μέσα σε αυτή την έκθεση υπάρχουν καταπληκτικά εκθέματα, όπως είναι ο χρυσός Κύλικας, ο πίνακας από τον θάνατο του Καποδίστρια ή το ξίφος του Κολοκοτρώνη. Αυτά είναι εκθέματα που σπανίως βγαίνουν εκτός Ελλάδας και θα είναι στη Μελβούρνη και για να περιγράψουν τη διαχρονικότητα των Ελλήνων και για να κάνουνε κάθε Έλληνα εδώ περήφανο για τον πολιτισμό μας και για αυτό που έχουμε να προφέρουμε στον κόσμο» είπε.
Keywords
Τυχαία Θέματα