ΕΝΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ

14:26 25/3/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Στέφανος Κρίκκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Η Ωρα της Γης θα σηµάνει για µία ακόµα φορά τοβράδυ του Σαββάτου στις 20.30. Φέτος όµως οι διοργανωτές µάς καλούν να κάνουµε κάτι περισσότερο από το να κατεβάσουµε τους διακόπτες για µία ώρα: Να δεσµευτούµε ότι για το υπόλοιπο του χρόνου θ’ ακολουθήσουµε...
έναν τρόπο ζωής φιλικότερο προς το περιβάλλον. Χωρίς άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, µε λιγότερες εκποµπές ρύπων στην ήδη βεβαρηµένη ατµόσφαιρα.

Πέρυσι, οι πολίτες που
ανταποκρίθηκαν στο κάλεσµα έδειξαν, λένε οι οργανωτές, ότι µπορεί κάτι να γίνει. «Εκείνη τη µία ώρα που έκλεισαν τα φώτα, η κατανάλωση ενέργειας στη χώρα µας µειώθηκε κατά 500 µεγαβάτ. Τόση είναι η ενέργεια που καταναλώνουν µέσα σε µία ώρα περισσότερα από ένα εκατοµµύριο νοικοκυριά», λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Βελλίδης, που είναι υπεύθυνος επικοινωνίας WWF.

Η ανταπόκριση ήταν µεγάλη σε κάθε γωνιά της Ελλάδα και το ίδιο αναµένεται να γίνει και τώρα. Αρκετοί πολίτες είχαν τηλεφωνήσει στο WWF για να ζητήσουν περισσότερες λεπτοµέρειες για την Ωρα της Γης. Ανα φέρουν, µάλιστα, ως χαρακτηριστική την περίπτωση ενός ιερέα σε αποµακρυσµένο χωριό που είπε στους υπεύθυνους της περιβαλλοντικής οργάνωσης ότι θα αναλάµβανε κατά το κυριακάτικο κήρυγµα να ενηµερώσει τους λιγοστούς κατοίκους να κλείσουν τα φώτα µόλιςη ώρα πάει 20.30.

Θα πήγαινε, µάλιστα, στην κοντινότερη πόλη για να βγάλει µερικές φωτοτυπίες το κήρυγµα και να το µοιράσει µετά τη λειτουργία, ώστε για να καταλάβει ο κόσµος τη σπουδαιότητα της συµβολικής αυτής κίνησης. Ενας κοινοτάρχης ανέφερε πάλι ότι, επειδή στην κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει τοπικός ραδιοφωνικός σταθµός για να γίνει µαζική ενηµέρωση των κατοίκων, θα έβγαινε στην πλατεία για να τους ενηµερώσει.

Πέρυσι στις 27 Μαρτίου, λίγο πριν ξεκινήσει η Ωρα της Γης, η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύµατος στη χώρα µας κυµαινόταν γύρω στα 7.150 µεγαβάτ. Οταν οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 20.30 και τα φώτα άρχισαν να σβήνουν, η κατανάλωση ενέργειας έπεσε στα 6.650 µεγαβάτ.

«Η απόκλιση αυτή ισοδυναµούσε µε 500 τόνους διοξειδίου του άνθρακα λιγότερους στην ατµόσφαιρα της χώρας µας», προσθέτει ο Γ.Βελλίδης. Ποσότητα σηµαντική αλλά όχι αδικαιολόγητη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρυσι κατέβασαν τον διακόπτη περισσότεροι από 1.016 φορείς και επιχειρήσεις, 248 δήµοι και κοινότητες, 282 εκπαιδευτικοί οργα
Η πρωτοβουλία εγκαινιάστηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και γνώρισε επιτυχία
Το 2008, όταν η συγκεκριµένη δράση έλαβε παγκόσµιο χαρακτήρα, συµµετείχαν περισσότεροι από 50 εκατοµµύρια άνθρωποι από 35 χώρες. Πέρυσι η συµµετοχή των κρατών στην Ωρα της Γης έφθασε σε αριθµό τα 130
νισµοί και δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Φέτος η συµµετοχή του κόσµου και των φορέων αναµένεται να είναι εξίσου «ηχηρή», όπως άλλωστε προκύπτει από τις δηλώσεις συµµετοχής που καταχωρίζονται στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας www.wwf.

gr/earthhour.

Το WWF που εγκαινίασε την πρωτοβουλία αυτή το 200
Keywords
Τυχαία Θέματα