''ena bhma πριν την αβυσσο η ελλαδα''...

11:50 16/4/2015 - Πηγή: Fimotro
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ Η ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΜΜΕ
Ένα βήμα πριν την άβυσσο βρίσκεται, σύμφωνα με την βρετανική...
εφημερίδα Telegraph καθώς τα χρηματοοικονομικά προβλήματά της έχουν διογκωθεί, μετά τις εκλογές που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία
του Υπουργείου Οικονομικών στα οποία βασίζει το ρεπορτάζ της η Telegraph, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει πληρωμές τόκων του χρέους, έχει μειωθεί σε 1 δισ., στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σε σχέση με τα 3,17 δισ. ευρώ της ίδιας περιόδου του 2014.

Τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν, επίσης, μία τεράστια "μαύρη τρύπα" στα δημοσιονομικά του προηγούμενου έτους. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας έφτασε το 3.5% το 2014, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε μόνο το 0.4%.

Το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στα 177% του ΑΕΠ το 2014 (317 δισ. ευρώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα πάντα με την Telegraph, το χρέος της χώρας έχει αυξηθεί από το 154% της οικονομικής παραγωγικότητας της χώρας το 2012, αφού η ανάπτυξη έχει καθυστερήσει λόγω της οικονομικής λιτότητας στην οποία υπόκειται η χώρα για να της δωθεί το "bail-out" των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα κυβέρνηση ακόμη ελπίζει πως θα φτάσει το στόχο του πλεονάσματος της τάξης του 1.5% του ΑΕΠ το 2015, με τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της, παραμένοντας έτσι στη ζώνη του Ευρώ.

"Από τη στιγμή, όμως, που εξελέγη το ΣΥΡΙΖΑ", αναφέρει η Telegraph, "τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει και έχει υπάρξει τρομακτική φυγή κεφαλαίου από τις Ελληνικές τράπεζες". Οι οικονομολόγοι φοβούνται πως η συνεχόμενη πολιτική αβεβαιότητα θα περιορίσει δραματικά τις πιθανότητες επίοτευξης του προαναφερθέντος 1.5%.

Ο Peter Kazimir, Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, ανέφερε στην Telegraph πως η Ελλάδα είναι "ένα βήμα πριν την άβυσσο".

Η Telegraph επίσης αναφέρει πως οι εγχώριες τράπεζες τα καταφέρνουν μόνο λόγω των επειγόντων χρημάτων που τους αποδίδει η ΕΚΤ, με την τελευταία δόση των 800 εκ. ευρώ να λαμβάνει χώρα την Τρίτη, 14 Απριλίου.

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει περαιτέρω βοήθεια από τον Αύγουστο του 2014, ενώ πρέπει να αποπληρώσει δόσεις στο ΔΝΤ ύψους 2.5 δισ. ευρώ την περίοδο Μαΐου - Ιουνίου. Παρόλα αυτά, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως θα υπάρχει ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας της τάξης του 2.5% το 2015 και 3.7% το 2016.
Keywords
Τυχαία Θέματα