Εν οψει της κυπριακης προεδριας στην εε

08:11 1/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Η Κύπρια υπ. Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα επαφές με τον Γερμανό ομόλογό της και εκπροσώπους των γερμανικών κομμάτων. Κύριο θέμα των επαφών: το κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αν και ο ενδοκυπριακός διάλογος...
Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων διεξάγεται εδώ και τρία χρόνια, οι διαδικασίες για την επίλυση του κυπριακού όχι μόνον είναι στάσιμες, αλλά η Τουρκία υπαναχωρεί από θέσεις, στις οποίες στο παρελθόν υπήρχε σύγκλιση.

Αυτό το στίγμα έδωσε η κ. Μαρκουλλή στους Γερμανούς συνομιλητές της για την πoρεία των διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζοντας μάλιστα την
τουρκική στάση ως «άτεγκτη».

«Η Άγκυρα αισθάνεται ισχυρή όχι μόνον λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης, αλλά και επειδή δεν δέχεται από πουθενά πίεση», υποστήριξε η ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνέπεια αυτής της κατάστασης, είπε στη συνέχεια η υπουργός, είναι και οι «απαράδεκτες απειλές της κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου να διεξάγει έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».

Η Κύπρος δεν θα θέσει το κυπριακό κατά τη διάρκεια της προεδρίας της
Η κ. Μαρκουλλή ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση να συμβάλει ώστε να υπάρξει «ανοιχτή τοποθέτηση» των Ευρωπαίων εταίρων κατά των τουρκικών απειλών.

Εκ των προτέρων κατέστησε στους Γερμανούς συνομιλητές της σαφές, ότι η Κύπρος δεν πρόκειται στο διάστημα της προεδρίας της ΕΕ το 2012 ούτε άμεσα και ούτε έμμεσα να θέσει το κυπριακό στην ατζέντα της προεδρίας, καθώς έχει γνώση της ευθύνης της για το σύνολο της ΕΕ.

Τα θέματα που θέλει να προωθήσει αυτό το διάστημα η Λευκωσία είναι οι αναβάθμιση των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο και η διοργάνωση συνάντησης σε υπουργικό επίπεδο ΕΕ - αραβικών χωρών.
Keywords
Τυχαία Θέματα