Ελπιζει σε αλλαγη του κλιματος

09:58 24/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μαρία Αδαμίδου
(από το Έθνος)
Με την ελπίδα ότι δεν θα βρει απέναντί του ένα «τείχος» σε ό,τι αφορά το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, προσέρχεται στη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ ο...
Αντ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει -μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Εurogroup Ζ.-Κλ. Γιούνκερ την
Τετάρτη στην Αθήνα- πλήρη εικόνα για τις γερμανικές θέσεις, είναι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσει σήμερα στο Βερολίνο ένα μάλλον «ψυχρό κλίμα» από την πλευρά της κυρίας Μέρκελ, αλλά πιστεύει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει ίσως όχι σήμερα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που επρόκειτο να ξεκινήσουν στις δώδεκα παρά τέταρτο, αλλά σίγουρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.
Το μήνυμα που θα επιχειρήσει να εκπέμψει με τα όσα θα πει στη Γερμανίδα καγκελάριο είναι πως μέσα στο δίμηνο που μεσολαβεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής η Ελλάδα θα έχει δώσει απτά δείγματα γραφής, προωθώντας τις διαρθρωτικές αλλαγές, επιταχύνοντας τις αποκρατικοποιήσεις και υλοποιώντας -χωρίς άλλες καθυστερήσεις- το πακέτο των μέτρων που αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο κ. Σαμαράς, θα θέσει και σήμερα το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, επικαλούμενος την εντεινόμενη ύφεση, αλλά θα αναγνωρίσει ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας αποτελεί την προϋπόθεση για τη συζήτηση και -πολύ δε περισσότερο- για τη λήψη της σχετικής απόφασης. Θα επιμείνει ότι η κυβέρνησή του δεν ζητεί περισσότερα χρήματα (όπως είπε πρόσφατα ο Γερμανός Οικονομικών Β. Σόιμπλε), αλλά χρόνο προκειμένου «να ανασάνει η οικονομία».
Θα παρουσιάσει τους τρόπους με τους οποίους θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται εφόσον αποφασιστεί η επιμήκυνση και θα τονίσει ότι δεν είναι απαραίτητη η συγκατάθεση των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών - μελών της Ευρωζώνης.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν χθες ότι το μήνυμα που απηύθυνε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας για «την τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας», ήταν απόλυτα σαφές και έχει γίνει κατανοητό από την κυβέρνηση.
Ακριβώς αυτό, συμπλήρωναν, θα εξηγήσει και στις επαφές που θα έχει σήμερα στο Βερολίνο και αύριο νωρίς το πρωί στο Παρίσι ο πρωθυπουργός.
Ωστόσο, είναι βέβαιο -παρά την «ενιαία γραμμή» που φέρεται να τηρούν οι κ. Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, σε επίπεδο ρητορικής- ότι η Αθήνα περιμένει μια πιο θετική αντιμετώπιση από τον Γάλλο πρόεδρο καθώς και ο Φρανσουά Ολάντ έχει επισημάνει με έμφαση την ανάγκη υιοθέτησης και αναπτυξιακών μέτρων προκειμένου να περιοριστεί η ύφεση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωζώνη συνολικότερα.
Στο Μέγαρο Ηλυσίων
Με το ραντεβού που θα έχει αύριο στις δέκα και μισή το πρωί στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός ολοκληρώνει τον κύκλο των κρίσιμων επαφών που ξεκίνησε στα μέσα της εβδομάδας.
Τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και μετά τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με την τρόικα στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει η διαδικασία ψήφισης των νέων ρυθμίσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα