Ελληνες φαρμακοβιομηχανοι καταγγελουν παρατυπιες στους διαγωνισμους για φαρμακα της επυ...

11:34 3/12/2014 - Πηγή: Fimotro
Σοβαρές παρατυπίες στη διαδικασία των διαγωνισμών για φάρμακα στο ΕΣΥ που υλοποιεί η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) διαπιστώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ...
και ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της, κ. Θεόδωρο Τρύφων, επικεφαλής της ΕΛΠΕΝ και πρόεδρο της ΠΕΦ και κ. Δημήτρη Δέμο, επικεφαλής της DEMO και αντιπρόεδρο της ΠΕΦ, το μοντέλο του κεντρικού διαγωνισμού που
ακολουθείται και το οποίο καταλήγει σε έναν μειοδότη, με μοναδικό κριτήριο την τιμή, στην πράξη δεν λειτουργεί, αφήνοντας τελικά ακάλυπτους τους Έλληνες νοσηλευόμενους.

Ο κ. Δέμος ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα προς αποφυγήν για το ελληνικό δημόσιο και τη διαγωνιστική διαδικασία διαγωνισμό, στον οποίο επελέγη ο τελευταίος μειοδότης, ο οποίος όμως δεν παρέδωσε τα συμφωνηθέντα φάρμακα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ βάσει της σύμβασης που είχε υπογράψει. Με την τακτική αυτή, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, ενώ ζημίωσε ταυτόχρονα και το δημόσιο, το οποίο αναγκαστικά στράφηκε στην υποκατάσταση, επιλέγοντας υπό τις δεδομένες συνθήκες ακριβότερο σκεύασμα και με απευθείας ανάθεση.

Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και η έλλειψη του σκευάσματος την ώρα που αυτό είναι αναγκαίο είναι οι δύο βασικές «πληγές» του συστήματος δημόσιας υγείας που προκαλούνται λόγω της πρακτικής που ακολουθεί η ΕΠΥ, σύμφωνα με τους Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους.

Ωστόσο, και οι ίδιοι θεωρούν πως πληρώνουν μεγάλο «τίμημα» σε αυτήν την διαδικασία. Όπως αναφέρουν, η διαδικασία είναι διάτρητη: δεν απαιτείται εγγυητική για τη συμμετοχή στην πρώτη κεντρική ηλεκτρονική δημοπρασία, κάτι που πλήττει τις συνεπείς και αξιόπιστες φαρμακευτικές εταιρίες, ενώ οι εταιρείες είναι αναγκασμένες να συμμετέχουν σε όλους τους διαγωνισμούς όλων των νοσοκομείων, διαφορετικά τίθενται εκτός διαδικασίας, χάνοντας την εγγυητική της καλής εκτέλεσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα