Ελεγχοι στο παρα πεντε της παραγραφης...

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά ...
και όσων παρατάθηκε ο χρόνος παραγραφής τους, όπως για τυχόν αδικήματα που απορρέουν από τη λίστα Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της γενικότερης πίεσης που ασκείται για ουσιαστικότερα αποτελέσματα από το μέτωπο της φοροδιαφυγής, ώστε να περιοριστούν και οι πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα.
Ο έλεγχος μάλιστα, σύμφωνα με χθεσινή διευκρινιστική
εγκύκλιο (υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1232/15.10.2013) του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, είναι υποχρεωτικός όχι μόνο για τις υποθέσεις εμβασμάτων στο εξωτερικό, αλλά και για τις υπεράκτιες εταιρείες, καθώς και για όσες έλαβαν κρατικές ενισχύσεις τη διετία 2004-2005, ενώ οι σχετικές λίστες θα σταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις εφορίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ελεγκτής θα αναλάβει από πέντε υποθέσεις, τις οποίες θα «ξεσκονίζει» με βάση τις δυνατότητες που παρέχει το σύστημα Elenxis όσον αφορά στον πίνακα μορίων που θα «επιβαρύνει» κάθε υπόθεση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ενδεχόμενη περαίωση αυτών, ενώ για τα αποτελέσματα θα ενημερώνουν όλοι με e-mail τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Σημαντικές, πάντως, θα είναι οι επιπτώσεις για τους ελεγκτές στην περίπτωση που «χάσουν» υπόθεση ειδικού ενδιαφέροντος και παραγραφεί, λόγος για τον οποίο εφιστάται η προσοχή στις κατωτέρω υποθέσεις που:
Εχουν εκδοθεί εντολές φορολογικού ελέγχου, αλλά δεν έχει γίνει έναρξη ελέγχου.Εκκρεμεί η έκδοση εντολής και αφορούν ελέγχους έπειτα από παραγγελία εισαγγελικών λειτουργών ή επιθεωρητών.Υποθέσεις μεγάλου πλούτου.Ακινήτων εξωτερικού.Οffshore.Εμβασμάτων.Υποθέσεις οι οποίες έχουν ανατεθεί με απόφαση υπουργού ή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθώς καιυποθέσεις που ο φορολογικός έλεγχος έχει εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, κατόπιν αίτησης των υπηρεσιών.Επίσης, υποχρεωτικά θα πρέπει να διενεργηθεί έλεγχος σε επιχειρήσεις για τα οικονομικά έτη 2004 και 2005, για την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και σε επιχειρήσεις στις οποίες έχει γίνει ολική ανάκτηση των ενισχύσεων και θα διενεργηθεί επανυπολογισμός των τόκων.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι με τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή παρατάθηκαν κατά δυο έτη οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου και κάθε άλλης πράξης επιβολής φόρων, τελών, προστίμων ή εισφορών, που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2013, με στόχο να μην παραγραφούν τυχόν αδικήματα που αφορούν κυρίως τους εμπλεκόμενους στη λίστα Λαγκάρντ.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα