Εκτος ελεγχου η κατασταση στη νιγηρια...

11:50 1/4/2013 - Πηγή: Fimotro
... ΝΕΚΡΟΙ 14 ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ...
Νιγηριανοί στρατιωτικοί σκότωσαν 14 φερόμενους ως ισλαμιστές αντάρτες σήμερα κατά την διάρκεια εφόδου τα ξημερώματα σε μια κατοικία ...
στην πόλη Κάνο, ανακοίνωσε ο στρατός.

Στην περιοχή δρα η ισλαμιστική παράταξη Μπόκο Χαράμ, η οποία επιδιώκει την δημιουργία ενός αυτόνομου ισλαμικού κράτους. Αυτή και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν γίνει η σημαντικότερη απειλή στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη αφρικανική
χώρα και μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγικό κράτος στην ήπειρο, και πλέον προβαίνουν σε ενέργειες και σε γειτονικές χώρες, όπως το Καμερούν.

Η Μπόκο Χαράμ έχει διαπράξει ενέργειες οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, περιλαμβανομένων 25 νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφότου κλιμάκωσε την εξέγερσή της πριν από δύο χρόνια. Οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων, στις οποίες θύματα πέφτουν πολλές φορές και άμαχοι, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους στο βορρά από το 2009.

Στη σημερινή έφοδο ένας στρατιώτης σκοτώθηκε, ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ ένας φερόμενος ως βομβιστής-καμικάζι συνελήφθη σε ένα όχημα παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, σύμφωνα με το στρατό.

«Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη μετά από μια ειδοποίηση από την υπηρεσία πληροφοριών» του στρατού. «Πάνω από 10 τρομοκράτες είναι νεκροί», δήλωσε ο στρατηγός Ιλιάσου Άμπα, επικεφαλής της δύναμης του στρατού που έχει αναλάβει να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές.

Ο εκπρόσωπος της δύναμης Ικεντίτσι Ιουέχα επιβεβαίωσε ότι 14 φερόμενοι ως τρομοκράτες σκοτώθηκαν. Όμως ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως είδε μια γυναίκα κι ένα παιδί μεταξύ των θυμάτων.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο στρατός δεν επιβεβαιώθηκαν από κάποια άλλη, ανεξάρτητη πηγή. Οι ανακοινώσεις του στρατού δεν είναι πάντοτε αξιόπιστες, αφού πιέζεται να επιδείξει πρόοδο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της Μπόκο Χαράμ.

Τα μέτρα ασφαλείας εντάθηκαν στις πόλεις της βόρειας Νιγηρίας αυτό το σαββατοκύριακο λόγω της αυξημένης απειλής για ενέργειες ισλαμιστικών οργανώσεων όπως συμβαίνει συχνά σε χριστιανικές εορτές τα τελευταία χρόνια, με εκκλησίες να γίνονται στόχοι επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι.

Το 2012, μια βομβιστική επίθεση στην Καντούνα, στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, την Κυριακή του Πάσχα είχε στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους. Η πιο φονική επίθεση είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2012 στην Κάνο, με 185 νεκρούς, όταν είχε σημειωθεί μια σειρά εκρήξεων βομβών και επιθέσεων ενόπλων.

Ο στρατός ανέφερε ότι η επιχείρηση είχε στόχο να εμποδιστούν επιθέσεις κατά τη σημερινή εορτή για τους καθολικούς.

Δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι οργανώσεις που σχετίζονται με τον βραχίονα της αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική συμβάλλουν να γίνουν πιο ακραίοι οι ισλαμιστές στη Νιγηρία. Οι ανησυχίες εντάθηκαν μετά την έναρξη των επιχειρήσεων των ένοπλων δυνάμεων της Γαλλίας στο βόρειο Μαλί εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στη χώρα αυτή.

Η Ανσάρου, μια ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση που δρα στη Νιγηρία και φέρεται ότι σχετίζεται με την αλ Κάιντα, ανέφερε αυτόν τον μήνα ότι σκότωσε επτά δυτικούς ομήρους που είχε απαγάγει την 7η Φεβρουαρίου στη βόρεια πολιτεία Μπάουτσι.

Μια οικογένεια Γάλλων απήχθη από το βόρειο Καμερούν τον περασμένο μήνα και πιστεύεται ότι κρατείται από μαχητές της Μπόκο Χαράμ στο έδαφος της Νιγηρίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα