Εκτακτη τηλεδιασκεψη του eurogroup για την κυπρο...

20:24 21/3/2013 - Πηγή: Fimotro
ΞΕΚΙΝΑ ΣΕ ΛΙΓΟ...
Το φλέγον ζήτημα της Κύπρου θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20:00...
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, είχε δηλώσει ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, γι' αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί στάση αναμονής, αλλά και εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο με την Κύπρο
όσο και με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup θα παρουσιαστεί σχέδιο τριών σημείων, που, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, πρέπει να ακολουθήσει η Λευκωσία, για να αποφύγει το... CEX (Cyprus Exiting the Eurozone) μέσα στα επόμενα τέσσερα 24ωρα -και πάντως το αργότερο μέχρι την Τρίτη- είναι τα εξής:

«Να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο σε αντικατάσταση του σχεδίου διάσωσης που απέρριψε η Βουλή, να επιβάλουν ένα πάγωμα για μακρά περίοδο στις κινήσεις των κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στις τράπεζες, και να προετοιμάσουν τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες» εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη, εάν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα.

Ακόμη κι αν η κυπριακή Βουλή υιοθετήσει μια παραλλαγή του σχεδίου που απορρίφθηκε την Τρίτη για να συνεχιστεί η αναχρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα, όταν θα ξανανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες, θα είναι ο κίνδυνος «bank run».

Για το λόγο αυτό οι Βρυξέλλες προτείνουν στην κυπριακή κυβέρνηση να υλοποιήσει μέχρι την Τρίτη 26 Μαρτίου το συγκεκριμένο σχέδιο τριών σημείων, που θα επιτρέψει στην Κύπρο να συνεχίσει να... αναπνέει.

Το σχέδιο που εισηγούνται οι Βρυξέλλες προβλέπει: άμεση ψήφιση ενός αξιόπιστου και βιώσιμου εναλλακτικού σχεδίου σε αντικατάσταση του σχεδίου διάσωσης που απέρριψε η κυπριακή Βουλή, πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων για να μην υπάρξει «bank run» σε περίπτωση που όλοι οι καταθέτες σπεύσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, και συγχώνευση της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα