Εκρηκτικη αυξηση της ανεργιας στην ισπανια

22:02 2/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Ξεπέρασε το 23% η ανεργία στην Ισπανία και συνεχίζει να αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας της χώρας, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά ...
σχεδόν 60.000 τον Νοέμβριο, με το συνολικό αριθμό να ξεπερνά πλέον τα 4,4 εκατομμύρια.
Άνοδο της τάξης του 1,4% μέσα σε ένα μόλις μήνα σημείωσε η ανεργία, ενώ σε ετήσια βάση ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 7,6%.

Αν και δεν δόθηκε από το ισπανικό υπουργείο το ποσοστό των ανέργων επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, εκτιμάται ότι ανέρχεται τουλάχιστον στο 23%
καθώς τον Οκτώβριο είχε φτάσει το 22,8%.

Οι οικονομικοί αναλυτές δεν βλέπουν προς το παρόν φως στο τούνελ για την απασχόληση στην Ισπανία. Η χώρα έχει το θλιβερό «προνόμιο» να είναι με διαφορά πρώτη μεταξύ των 17 χωρών της ευρωζώνης στον αριθμό των ανέργων με δεύτερη τη χώρα μας (18,3% τον Αύγουστο).

Ακόμα πιο απογοητευτικά είναι τα επιμέρους χαρακτηριστικά του φαινομένου στη χώρα όπου οι μισοί νέοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας. Κατά τη διάρκεια της αλματώδους ανάπτυξης της οικονομίας (200-2007) πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τις σπουδές τους ή ακόμα και την υποχρεωτική βαθμίδα εκπαίδευσης προκειμένου να εργαστούν σε τομείς όπως οι οικοδομικές κατασκευές και ο τουρισμός. Στους δύο αυτούς κλάδους σημειώθηκε μεγάλη απορροφητικότητα νέων ακόμα και χωρίς τεχνική κατάρτιση.

Ομως η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση συμπαρέσυρε τον κατασκευαστικό κλάδο σε κατάρρευση το 2008 και έκτοτε πολλοί Ισπανοί βρίσκονται χωρίς δουλειά αλλά και με ελάχιστες ελπίδες να ξαναβρούν μια αξιοπρεπώς αμειβόμενη θέση καθώς στερούνται ειδικών προσόντων. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 48,9% των νέων κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι.
Keywords
Τυχαία Θέματα