Εκκληση μεντβεντεφ ...

20:09 1/11/2013 - Πηγή: Fimotro
Την ελπίδα η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καλώντας τις δύο πλευρές να προχωρήσουν...
σε υποχωρήσεις και επικρίνοντας τη συριακή αντιπολίτευση για το γεγονός ότι θέτει ως όρο για τη συμμετοχή της την αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

«Ελπίζω
ότι θα γίνει δυνατή η πραγματοποίηση της διάσκεψης προς το τέλος του έτους, αλλά κατανοούμε ότι η επιρροή όλων των πλευρών είναι περιορισμένη. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις θέσεις των (εμπόλεμων) πλευρών. Εμείς τούς ωθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση και ελπίζω ότι κάνει το ίδιο και όποιος έχει επαφή με διάφορους κύκλους στη Συρία», ανέφερε ο κ. Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. «Είναι μία δύσκολη διαδικασία και όλοι πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών της αντιπολίτευσης και της συριακής κυβέρνησης, φυσικά», πρόσθεσε.
Την Τρίτη εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ συναντώνται στη Γενεύη στο πλαίσιο των προετοιμασιών της ειρηνευτικής διάσκεψης «Γενεύη ΙΙ», τη διεξαγωγή της οποίας πρότειναν για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο η Ουάσιγκτον και η Μόσχα.
Ως ημερομηνία έχει προταθεί η 23η Νοεμβρίου, αλλά θεωρείται πιθανόν να μετατεθεί. Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις δηλώνουν ότι το κύριο σημείο τριβής είναι ο ρόλος του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης στις συνομιλίες.
Δυτικές χώρες και τα κράτη του Κόλπου θεωρούν ότι οι συνομιλίες της Γενεύης πρέπει να διεξαχθούν ανάμεσα σε μία και μοναδική αντιπροσωπεία του συριακού καθεστώτος και μία και μοναδική αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης.

Συρία: Πληροφορίες για αεροπορική επίθεση από το Ισραήλ Η Ρωσία πιστεύει ότι ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης δεν αποτελεί παρά μία συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης και προτείνει τη συμμετοχή στη «Γενεύη ΙΙ» πολλών αντιπροσωπειών της συριακής αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων και προσωπικοτήτων της Δαμασκού που είναι αποδεκτές από τη συριακή κυβέρνηση. «Θεωρώ ότι οι ιδέες που προωθούνται μερικές φορές -ας αποκλείσουμε τον πρόεδρο Ασαντ και μετά μπορούμε να συμφωνήσουμε για τα πάντα - είναι μη ρεαλιστικές όσο ο Ασαντ βρίσκεται στην εξουσία», δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ και πρόσθεσε:
«Δεν είναι τρελός. Πρέπει να δεχθεί κάποιου είδους εγγυήσεις ή, σε κάθε περίπτωση, κάποιου είδους προτάσεις για την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου στην ίδια τη Συρία, για το ενδεχόμενο εκλογών, σχετικά με την προσωπική του τύχη».
Ο ρώσος πρωθυπουργός εκτόμησε ότι ο κ. Ασαντ είναι πιθανόν να ανησυχεί αναλογιζόμενος την τύχη του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.
«Πρέπει να συμφωνήσετε ότι όταν θα σκέφτεται την τύχη του προέδρου Μουμπάρακ ή του συνταγματάρχη Καντάφι...προφανώς η διάθεσή του δεν βελτιώνεται. Αρα δεν μπορούμε να λέμε 'φύγε και εμείς θα συμφωνήσουμε για τα πάντα».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
Keywords
Τυχαία Θέματα