Ευκολη νικη για τον γκινγκριτς στις προκριματικες της νοτιας καρολινας

13:17 22/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Ο Νιουτ Γκίνγκριτς κέρδισε με άνεση τις εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στη Νότια Καρολίνα έναντι του βασικού του αντιπάλου και επικρατέστερου στις μέχρι σήμερα αναμετρήσεις, Μιτ Ρόμνεϊ. Η νίκη δίνει στον συντηρητικό και αμφιλεγόμενο σε κάποιες από τις απόψεις του...
Γκίνγκριτς ώθηση στον εσωκομματικό αγώνα αλλά η εκστρατεία είναι ακόμα στα πρώτα βήματα της.

Με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων ο Γκίνγκριτς έλαβε το 40,4%. Ο Ρόμνεϊ ακολουθεί
με 27,9% ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο Ρικ Σαντόρουμ και ο Ρον Πολ περιορίστηκαν σε χαμηλότερα ποσοστά, 17% και 13% αντίστοιχα.

Την νίκη του Γκίνγκριτς είχαν δείξει τα exit poll των τηλεοπτικών σταθμών. Στατιστικά, από το 1980 ο νικητής στην πολιτεία παίρνει και το χρίσμα αναφέρει το BBC.

Σε ομιλία του μετά το κλείσιμο της κάλπης και ενώ το αποτέλεσμα ήταν ήδη σαφές, ο Γκίνγκριτς σε επινίκια ομιλία του επιτέθηκε στο βασικό του αντίπαλο για το χρίσμα, στις ελίτ αλλά και στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρνει την καταστροφή στη χώρα.

«Δεν έχουμε το είδος των χρημάτων που έχει τουλάχιστον ένας από τους άλλους υποψήφιους. Αλλά έχουμε ιδέες και έχουμε ανθρώπους», υποστήριξε σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά στον Ρόμνεϊ, έναν άνθρωπο με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και επιχειρηματικό παρελθόν που επικρίνουν συχνά οι αντίπαλοί του.Αφιέρωσε τη νίκη του στη Νότια Καρολίνα στους Αμερικανούς «που πιστεύουν ότι οι ελίτ στην Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη δεν τους καταλαβαίνουν, ότι δεν ενδιαφέρονται γι' αυτούς, δεν αξίζουν την εμπιστοσύνη τους και ότι σε τελευταία ανάλυση δεν εκπροσωπούνται καθόλου!», όπως είπε.

Ο Ρόμνεϊ παραδέχθηκε την ήττα του από τον Γκίνγκριτς τον οποίο και συνεχάρη, ωστόσο μίλησε για μια εκστρατεία μεγάλης διάρκειας.

Η επόμενη αναμέτρηση των υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων θα γίνει στη Φλόριδα στις 31 Ιανουαρίου. Ο μεγάλος πληθυσμός της πολιτείας και το εκλογικό σώμα της όπου κυριαρχούν υποομάδες εκλογικά απρόβλεπτες ομάδες δίνουν ένα χαρακτήρα

Τον Φεβρουάριο γίνονται εκλογές σε επτά πολιτείες ενώ η Σούπερ Τρίτη της αναμέτρησης σε 10 πολιτείες προγραμματίζεται για τις 6 Μαρτίου.

Σημαντικές είναι και οι αναμετρήσεις στις 24 Απριλίου και τις 5 Ιουνίου. Το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα γίνει στις 27-30 Αυγούστου στο Τάμπα Μπέι της Φλόριδας.
Keywords
Τυχαία Θέματα