''εφικτη αλλα δυσκολη η εφαρμογη του του ρωσικου σχεδιου για τη συρια''...

11:39 13/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Η εφαρμογή του ρωσικού σχεδίου για την διάλυση του συριακού χημικού οπλοστασίου είναι «εφικτή αλλά δύσκολη», σημείωσαν την Πέμπτη ...
αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αντίστοιχα, έχουν προγραμματίσει να αρχίσουν εντός της ημέρας στη Γενεύη τις διαβουλεύσεις επί του σχεδίου, με βάση το οποίο η Συρία θα παραδώσει το χημικό της οπλοστάσιο σε διεθνή έλεγχο.
Και οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν
στη σύνθεσή τους ειδικούς επί των όπλων, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία του αφοπλισμού της Συρίας από τα χημικά όπλα θα είναι μακρά και ιδιαίτερα περίπλοκη.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν το καθεστώς της Δαμασκού ότι ευθύνεται για το θάνατο εκατοντάδων Σύρων από δηλητηριώδη αέρια, σε προάστια της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου.
Το συριακό καθεστώς αρνείται τις σχετικές κατηγορίες, ωστόσο δέχθηκε να συμμορφωθεί με το ρωσικό σχέδιο.
Οι τρεις άξονες της Μόσχας
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών έχει εκθέσει τους τρεις βασικούς άξονες της πρότασης της Μόσχας: αρχικώς, η Συρία θα υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, η οποία κηρύσσει παράνομη την παραγωγή και χρήση τους. Στη συνέχεια, η Δαμασκός θα αποκαλύψει πού φυλάσσονται τα χημικά της όπλα και θα δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα παραγωγής τους. Τέλος, ειδικοί θα αποφασίσουν για τα ειδικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.
Ολοκληρώνοντας επίσκεψή του στο Καζακστάν, ο κ. Λαβρόφ σημείωσε: «Είμαι σίγουρος ότι υφίσταται ελπίδα για ειρήνευση στη Συρία. Δεν μπορούμε να την αφήσουμε να χαθεί μέσα από τα χέρια μας».
Δεν αναφέρθηκε στην καταστροφή των χημικών όπλων, η οποία θεωρείται σημείο στο οποίο Μόσχα και Δαμασκός δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει.
Ο κ. Κέρι, πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Λαβρόφ, θα έχει συνάντηση με τον ειδικό μεσολαβητή για το συριακό από πλευράς ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, Λαχντάρ Μπραχίμι.
Αξιωματούχοι οι οποίοι συνοδεύουν τον κ. Κέρι σημείωναν ότι οι ΗΠΑ επιζητούν μία γρήγορη συμφωνία με τους Ρώσους για τους βασικούς άξονες της διαδικασίας, μεταξύ άλλων για την υποχρέωση της Συρίας να δώσει μια άμεση και πλήρη αναφορά για το χημικό οπλοστάσιό της.
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν το σχεδιασμό τους για στρατιωτικό χτύπημα στόχων στην ελεγχόμενη από το καθεστώς Άσαντ Συρία, μετά την σχετική ρωσική πρόταση νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα