"εμποδισαμε το ιραν να αποκτησει πυρηνικα οπλα το 2008" λεει ο επικεφαλης της μι6

19:20 13/7/2012 - Πηγή: Fimotro

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Βρετανίας (MI6) δήλωσε ότι Βρετανοί πράκτορες είχαν καθυστερήσει πριν από τέσσερα χρόνια την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, αλλά η...
χώρα είναι πιθανό να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο μέχρι το 2014, γράφει η εφημερίδα Daily Telegraph.
Ο Τζον Σόιερς ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα περίπου 100 δημόσιους λειτουργούς και αξιωματούχους ότι εάν η υπηρεσία του δεν είχε παρέμβει, το Ιράν θα διέθετε πυρηνικό οπλοστάσιο εδώ και τέσσερα χρόνια.
Αν
και δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, ανέφερε ότι η MI6 πραγματοποίησε σειρά επιχειρήσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι κυρώσεις θα εφαρμοστούν.
Εάν η MI6 δεν αντιμετώπιζε την «απειλή» αυτή, υποστήριξε ο Σόιερς, «θα είχατε ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα από το 2008 μάλλον», ενώ τόνισε ότι σήμερα βρισκόμαστε τουλάχιστον δύο χρόνια μακριά από αυτό το ενδεχόμενο.
Όταν αυτό συμβεί, πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «βρεθούν απέναντι σε τεράστιους κινδύνους» και θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εξαπολύσουν, ή όχι, στρατιωτικά πλήγματα.
«Νομίζω ότι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο για έναν Ισραηλινό πρωθυπουργό ή για έναν Αμερικανό πρόεδρο να αποδεχθεί ένα Ιράν οπλισμένο με πυρηνικά» είπε.
Η Ουάσινγκτον επέκτεινε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν την Πέμπτη, προκειμένου να πιέσει την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου που η Δύση θεωρεί πως θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατασκευή πυρηνικού όπλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα