Δντ: «θα δωσουμε στην ελλαδα χωρο να αναπνευσει»

08:02 24/2/2012 - Πηγή: Fimotro
«Θα δώσουμε στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει και χρόνο να ανακτήσει την δυναμική της» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, χωρίς να τοποθετηθεί για το χρηματικό ποσό που θα... συμμετάσχει το ΔΝΤ στη δανειακή σύμβαση του 2ου πακέτου στήριξης της χώρας μας. Ο Τ.
Ράις εξέφρασε την πρόθεση του ΔΝΤ να προσφέρει στην Ελλάδα δεκαετή στήριξη, ώστε να έχει τις χρονικές δυνατότητες να προχωρήσει στην ανάπτυξη, ανακτώντας τη δυναμική της.

Οι αποφάσεις από μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ αναμένεται να ληφθούν στα μέσα Μαρτίου, όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμμετοχής του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας ως προϋπόθεση ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν οι «προαπαιτούμενες ενέργειες» που έχει δεσμευθεί η Ελλάδα.
«Πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό πακέτο, αλλά εξαρτάται από την εφαρμογή. Υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς το σχέδιο είναι φιλόδοξο και δύσκολο και εξαρτάται από την πολιτική δέσμευση, την υλοποίηση των συμφωνημένων και τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

Επανέλαβε μέρος των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες ότι δηλαδή όλα θα εξαρτηθούν από την «πιστή εφαρμογή» του προγράμματος και στα όσα έχουν συμφωνηθεί.Πολλά σενάρια για την Ελλάδα
Μεταξύ άλλων, απαντώντας σε ερωτήσεις, επισήμανε ότι το ΔΝΤ μελετά «πολλά σενάρια» για την Ελλάδα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι βασικός στόχος είναι να μειωθεί το δημόσιο χρέος κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020.Όπως επισήμανε, για να υλοποιηθούν όλα αυτά πρέπει «όλα τα κομμάτια του προγράμματος να δουλέψουν σωστά και ταυτόχρονα», λέγοντας ξανά ότι χρειάζεται να συνεχιστεί η «πολιτική συναίνεση», ενώ συνεχάρη τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο για τη δουλειά που επιτελεί.Σε ερώτηση για την πιθανότητα να μην διεξαχθούν εκλογές σύντομα, ο Τ. Ράις δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ είχε δεσμεύσεις από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, πως ακόμη και μετά εκλογές θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα θέλει να μείνει στην ευρωζώνη.«Αυτές είναι ενθαρρυντικές ενδείξεις. Η διεξαγωγή των εκλογών είναι θέμα των ελληνικών αρχών και του ελληνικού λαού», τόνισε.
Keywords
Τυχαία Θέματα