Διπλασιασμο της επιτυχιας της εξωσωματικης υποσχεται νεα μεθοδος...

Ρίχνοντας φως στο DNA των γονιμοποιημένων ωαρίων, οι επιστήμονες διπλασιάζουν τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), υποστηρίζει ...
διεθνής ερευνητική ομάδα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cell».

Με την εφαρμογή μίας νέας διαγνωστικής μεθόδου που ανιχνεύει τα υγιή έμβρυα, αυξάνεται έως και 60% η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, υποστηρίζουν οι ειδικοί από τα πανεπιστήμια του Πεκίνου
και του Χάρβαρντ.

Κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση, πραγματοποιείται στο εργαστήριο γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο και εν συνεχεία μεταφορά του εμβρύου στη μήτρα.

Για να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα επιτυχίας της διαδικασίας, υπάρχουν διάφορες διαγνωστικές μέθοδοι που οδηγούν στην επιλογή του υγιέστερου εμβρύου για εμφύτευση. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι συχνά βασίζονται στην αφαίρεση κυττάρων από το αναπτυσσόμενο έμβρυο, γεγονός που δεν εγγυάται πάντα τον εντοπισμό όλων των γενετικών προβλημάτων. Ωστόσο, η νέα τεχνική που προτείνουν Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες, και δοκιμάστηκε σε 70 γονιμοποιημένα ωάρια, βασίζεται στην αφαίρεση των κυτταρικών υπολειμμάτων,από το αναπτυσσόμενο έμβρυο και την ανάλυση του DNA.

«Θεωρητικά, αν η διαδικασία λειτουργήσει σωστά, θα είμαστε σε θέση να διπλασιάσουμε τα ποσοστά επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από 30% στο 60% και ίσως και περισσότερο», επισημαίνει ο καθηγητής Τζιε Κουιάο, από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Η τεχνική επιτρέπει την διεξάγωγή ελέγχου του DNA της μητέρας για τυχόν γενετικές ανωμαλίες που ίσως οδηγούν σε αποτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αποβολή ή γενετικά προβλήματα του παιδιού.

Οπως αναφέρει το BBC, η μέθοδος αναμένεται να βοηθήσει κυρίως τις γυναίκες που έχουν επαναλαμβανομένες αποτυχίες στην εξωσωματική γονιμοποίηση και θα βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα