Δικη παπακωνσταντινου: στις 6 το απογευμα η ετυμηγορια των δικαστων...

17:37 24/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Οι 13 δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου έπειτα από 13 μέρες ακροαματικής διαδικασίας και αλλεπάλληλες διασκέψεις, δια του προέδρου...
τους Νικολάου Πάσσου σε λίγες ώρες, θα ανακοινώσουν την αμετάκλητη, απόφασή τους που θα καθορίζει την τύχη και το μέλλον του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην λίστα Λαγκάρντ.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει κάτω από το βάρος των διαδοχικών και πολύωρων διασκέψεων κεκλεισμένων των θυρών των δικαστών του Ειδικού Δικαστηρίου, οι οποίοι καλούνται να αποφανθούν εάν αποδείχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία
το εάν έχει διαπράξει ή όχι ο πρώην υπουργός Οικονομικών τα δύο κακουργήματα που του αποδίδονται.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται ότι από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα 2.062 ονόματα καταθετών στην Ελβετία, η οποία στάλθηκε από τη Πρεσβεία μας στο Παρίσι χέρι με χέρι στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών, αφαίρεσε τρία ονόματα συγγενικών προσώπων του (εξαδέλφες του).

Ο ίδιος και οι συνήγοροί του υποστήριξαν ότι του «την έστησαν» και κάποιοι –καλοί γνώστες περί των ηλεκτρονικών υπολογιστών- μπαινοέβγαιναν στους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών και άλλου, χωρίς να αφήνουν ίχνη και άλλαζαν τις ημερομηνίες και σκόπιμα διέγραψαν τα ονόματα των συγγενών του.

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι δικηγόροι του σε διάφορούς τόνους και με διάφορους τρόπους (έμμεσους και ευθέως) σε όλη την ακροαματική διαδικασία έδειξαν ως δράστες της λαθροχειρίας, κατά πρώτον, τον πρώην προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη και κατά δεύτερον τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος ήταν και ο διάδοχος του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είναι γνωστό ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δύο κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Σε περίπτωση κατά την οποία το Ειδικό Δικαστήριο δεχθεί τις κατηγορίες που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου, τότε οι ποινές προσαυξάνονται αισθητά και εισέρχονται –στην χειρότερη περίπτωση- σε επίπεδο ισοβίου κάθειρξης, εφόσον δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Συγκεκριμένα τα κακουργήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών είναι: 1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και 2) της απόπειρας απιστίας.

Αντίθετα, η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου υποστήριξε ότι ο μοναδικός δράστης της λαθροχειρίας της λίστα Λαγκάρντ είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αποκλείοντας κάθε άλλο ενδεχόμενο.

Το απόγευμα, με τα φώτα της δημοσιότητας στραμένα στο Ειδικό Δικαστήριο ο κ. Πάσσος κατ΄ αρχάς θα ανακοινώσει επί έδρας αν ο κ. Παπακωσταντίνου κρίθηκε αθώος ή ένοχος.

Σε περίπτωση που οι δικαστές τον κρίνουν αθώο, λύεται η συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει η διαδικασία για το ύψος των ποινών(εισαγγελική πρόταση, κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι η οποιαδήποτε απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν επιδέχεται κανενός ενδίκου μέσου (αναίρεση). Δηλαδή η απόφαση είναι αμετάκλητη.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που αποφασίζουν επί της ενοχής ή μη του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι:

Πρόεδρος ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου.

Τακτικά μέλη από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι οι: Αγγελική Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, Δημοσθένης Πετρούλιας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ και οι σύμβουλοι Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος και Ταξιαρχία Κόμβου.

Αναπληρωματικά μέλη από το ΣτΕ είναι ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΣΤ΄ Τμήματος ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος και οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος και Εμμανουήλ Κουσιούρης.

Από τον Άρειο Πάγο εκτός του κ. Πάσσου και της κυρίας Δημητρίου-Βασιλοπούλου, είναι οι εξής αρεοπαγίτες ως τακτικά μέλη Κωνσταντίνος Τσόλας, Δημήτριος Κράνης, Δημήτριος Κόμης, Αντώνης Ζευγώλης, Αργύριος Σταυράκης και Μαρία Γαλάνη-Λεοναρδοπούλου.

Αναπληρωματικά μέλη από τον Άρειο Πάγο είναι οι αρεοπαγίτες, Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Κωνσταντίνος Φράγκος και Ερωτόκριτος Καλούδης.

Αναπληρωματικός εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μπομπόλης.
Keywords
Τυχαία Θέματα