Διευρυνση των κριτηριων για τη χορηγηση του επιδοματος θερμανσης...

Διεύρυνση των κριτηρίων και αύξηση του ποσού για το επίδομα θέρμανσης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών...

Συγκεκριμένα, τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης διευρύνονται ως εξής:
Εισοδηματικά κριτήρια
άγαμοι υπόχρεοι έως 30.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ),έγγαμοι υπόχρεοι έως 40.000 ευρώ (από
35.000 ευρώ), με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο,μονογονεϊκή οικογένεια έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα τέκνο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.Περιουσιακά κριτήρια
άγαμοι υπόχρεοι έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 150.000 ευρώ),έγγαμοι υπόχρεοι έως 300.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας (από 200.000 ευρώ),το κριτήριο της κατοχής αυτοκινήτων, διευρύνεται ώστε να δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης όσοι κατέχουν αυτοκίνητο μέχρι 3.000cc, έναντι των 2.000cc που ίσχυε.Αύξηση του ποσού επιδότησης
Παράλληλα, αυξάνεται το ποσό επιδότησης ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης στα 0,35 €/λίτρο, από 0,28 €/λίτρο που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από το συνδυασμό της διεύρυνσης των κριτηρίων, προκύπτει ότι περίπου 580.000 νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν το αυξημένο κατά 25% περίπου επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.
Αναφέρει ακόμη πως για όσους λάβουν το επίδομα η τελική λιανική τιμή ανά λίτρο θα διαμορφωθεί κάτω του ενός ευρώ (1€/λίτρο) περίπου, δηλαδή σε ύψος συγκρίσιμο με αυτό που ίσχυε πρό της περυσινής εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Προκαταβολή ύψους 25%
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στη θέσπιση άμεσης προκαταβολής ύψους 25% επί του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στα λίτρα που δικαιούνται, σε όσους υποβάλλουν με βάση τα κριτήρια αυτά τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού θα διενεργείται τμηματικά με την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους.
ΣΥΡΙΖΑ: Εμπαιγμός
«Εμπαιγμό» σε βάρος του ελληνικού λαού χαρακτήρισε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Σε δήλωσή τους συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι του Τμήματος Ενέργειας του κόμματος, Θ. Πετράκος και Ευ. Ουζουνίδου, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εμμένει στην «κοινωνικά ανάλγητη και χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος πολιτική της», περιπαίζοντας τον ελληνικό λαό με «δήθεν νέα κριτήρια χορήγησης του σχετικού επιδόματος».
«Η κυβέρνηση εμμένει στον παραλογισμό της επί του ζητήματος, που καταλήγει να είναι εμμονή στο έγκλημα. Έχουμε να κάνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα υποκρισίας και κοινωνικής καταστροφής», επεσήμαναν οι βουλευτές. Όπως μάλιστα σημείωσαν, «είναι αδιανόητο στην Γερμανία η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να κυμαίνεται περίπου στα 0,90 ευρώ το λίτρο και στην εξαθλιωμένη Ελλάδα στα 1,35 ευρώ».
Μόνη λύση, σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η κατάργηση της αύξησης του ΕΦΚ και η επιστροφή του στα προηγούμενα επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης, πρόσθεσαν οι βουλευτές, «αυτά θα πρέπει να διευρυνθούν ριζικά και να καλύπτουν όλες τις μορφές θέρμανσης», ενώ θα πρέπει να υπάρξει «σημαντική αύξηση του επιδόματος και τουλάχιστον το 50% αυτού, να χορηγείται προκαταβολικά».
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Επιδόματα-κοροϊδία
Για κοροϊδία έκανε λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς: «Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ επιχειρεί με επιδόματα-κοροϊδία να "ζεστάνει" τα νοικοκυριά που και φέτος θα παγώσουν εξαιτίας της ανάλγητης απαίτησης των δανειστών να αυξηθεί υπέρογκα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ η μόνη λύση είναι η εξίσωση προς τα κάτω της τιμής του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης στο ένα ευρώ το λίτρο».
Keywords
Τυχαία Θέματα