ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

19:52 3/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Πολιτική λύση για το αδιέξοδο στη Λιβύη επιδιώκουν να βρουν οι χώρες, από τη Δύση και τη Μέση Ανατολή, που συνέρχονται σε διεθνή σύσκεψη την Πέμπτη στη Ρώμη. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί ο ενδεχόμενος εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και...
η χρηματοδότησή τους με την αγορά του πετρελαίου από την ανατολική Λιβύη
που έχουν υπό τον έλεγχό τους. Επίσης, μέσα στους στόχους της σύσκεψης είναι η εξεύρεση λύσης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και μιας μακροπρόθεσμης υποστήριξης στο λιβυκό λαό, σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Φράνκο Φρατίνι.
Το Κατάρ έχει προτείνει να δοθεί βοήθεια στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να εκμεταλλευτούν τους πετρελαϊκούς πόρους των περιοχών που ελέγχουν, "ωστόσο υπάρχουν νομικές αβεβαιότητες για το εάν μπορούν νόμιμα να πωλήσουν λιβυκό πετρέλαιο στην αγορά" σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που πρόσθεσε :"εάν η πώληση του πετρελαίου είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, θα μπορούσε να δοθεί μια προσωρινή οικονομική βοήθεια στη Βεγγάζη, η οποία να εξοφληθεί κάποια στιγμή για παράδειγμα με πετρέλαιο".
Συνολικά, 22 χώρες θα πάρουν μέρος στη σύνοδο της Ρώμης. Οι χώρες που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, επτά διεθνείς οργανισμοί μεταξύ των οποίων η Αφρικανική Ενωση και το CNT. Της συνοδου της Ομάδας Επαφής θα συμπροεδρεύσουν ο Φράνκο Φρατίνι και ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ Μπεν Γιάσεμ Αλ-Θάνι. Στη σύσκεψη θα παρευρεθεί και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον όπως και οι ομόλογοί της από τη Γαλλία και Βρετανία.
Στην Ομάδα Επαφής, η οποία συγκροτήθηκε στα τέλη Μαρτίου στο Λονδίνο, συμμετέχουν χώρες της Δύσης όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ, η Ιορδανία και το Μαρόκο, και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ΝΑΤΟ.
Keywords
Τυχαία Θέματα