Διεκοπη η δικη της χρυσης αυγης για τις 14 σεπετεμβριου...

22:01 8/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Για τις 14 Σεπτεμβρίου διεκόπη η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αύγης (ΧΑ) με απόφαση...
του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η δίκη διεκόπη, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μαρία Λεπενιώτη λόγω κωλύματος στο πρόσωπό της, αλλά και γιατί στις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε και είχε προσδιοριστεί η επόμενη συνεδρίαση, αρχίζει η νέα σχολική περίοδος και ανοίγουν τα σχολεία που βρίσκονται δίπλα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα
των φυλακών, που συνεδριάζει το δικαστήριο.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο δόθηκε «μάχη» για το θέμα της διακοπής των συνεδριάσεων μέχρι τις εκλογές, όπως ζήτησαν συνήγοροι της υπεράσπισης, επειδή -όπως είπαν- κατέρχονται ως υποψήφιοι βουλευτές στην εκλογική διαδικασία.

Λαμβάνοντας το λόγο, η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος για διακοπή της δίκης τονίζοντας ότι υπάρχουν κατηγορούμενοι που είναι προσωρινά κρατούμενοι.

Τελικά, το δικαστήριο δεν έλαβε απόφαση επί του αιτήματος, αλλά αποφάσισε τη διακοπή, έτσι κι αλλιώς, της δίκης για τις 14 Σεπτεμβρίου, για τους λόγους που εξήγησε η πρόεδρος.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής ζήτησαν να προχωρήσει η διαδικασία, προκειμένου να πληροφορηθεί, όπως είπαν, η κοινή γνώμη, «μεσούσης της εκλογικής διαδικασίας, τι σημαίνει εγκληματική φασιστική οργάνωση».

«Ζητούν διακοπή της δίκης για τη δημοσιότητα. Ήδη, οι κατηγορούμενοι που τώρα ζητούν τη διακοπή έχουν δηλώσει ότι θέλουν τη δημοσιότητα της δίκης, διότι το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει. Τώρα ζητάνε για να μην ακούσει ο ελληνικός λαός και επηρεαστεί. Γνώριζαν ότι έχουν οριστεί οι συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της δίκης και παρ' όλα αυτά επέλεξαν να είναι και υποψήφιοι» τόνισαν μεταξύ άλλων οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής.

Ακόμη, επισήμαναν στο δικαστήριο πως, αν το συγκεκριμένο αίτημα γίνει δεκτό, τότε η έδρα θα «μετατρέψει τα θύματα της υπόθεσης σε θύματα δεύτερης κατηγορίας»

Ακόμη, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ζητήματα που αφορούν ενστάσεις κυρίως επί της προδικασίας και τα οποία έθεσαν στο ακροατήριο συνήγοροι υπεράσπισης αλλά και πολιτικής αγωγής, απασχόλησαν το δικαστήριο.

Η εισαγγελέας της έδρας, ωστόσο, πρότεινε την απόρριψη των ενστάσεων, με εξαίρεση την ένσταση που αφορά στον κατηγορούμενο Δ. Λιακόπουλο περί άρσης του τηλεφωνικού του απορρήτου. Πρόκειται για κατηγορούμενο για την υπόθεση δολοφονίας του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμαν, οι συνήγοροι του οποίου ζήτησαν την άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου προκειμένου -όπως είπαν- ο εντολέας τους να αποδείξει την αθωότητά του.

Για τη συγκεκριμένη ένσταση η εισαγγελέας της έδρας επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά την πρόοδο της δίκης, ενώ τον τελικό λόγο για την τύχη που θα έχουν στο σύνολό τους όλες οι ενστάσεις τον έχει το δικαστήριο, που θα αποφανθεί με απόφαση του.

Και σήμερα, όπως άλλωστε και στις προηγούμενες συνεδριάσεις απόντες από το εδώλιο του κατηγορουμένου είναι οι κατηγορούμενοι από την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών ο Ν. Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρ. Παπάς, κ.ά, οι οποίοι εκπροσωπούνται στο δικαστήριο από τους συνηγόρους τους. Αντίθετα, παρόντες στην ακροαματική διαδιαδικασία ήταν με την επανέναρξη της δίκης οι γονείς του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, τον οποίο έχει ομολογήσει ότι δολοφόνησε ο κατηγορούμενος Γ. Ρουπακιάς.

Με την απορριπτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας συντάχθηκαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής. Εξαίρεση αποτέλεσε ο κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, συνήγορος πολιτικής αγωγής (ΠΑΜΕ), ο οποίος επισήμανε στο δικαστήριο ότι από τη στιγμή που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν έχουν το δικαίωμα να θέτουν ερωτήματα για τις επιμέρους πράξεις στα κατηγορούμενη μέλη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αύγης, τότε «περιορίζεται το αντικείμενο της δίκης». Ο συνήγορος επισήμανε ακόμη ότι με αυτό τον τρόπο επηρεάζεται το αποτέλεσμα της δίκης.

Από την πλευρά του ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας αδελφός και συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, ζήτησε να του χορηγηθεί γραπτώς η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά. Ο ίδιος λίγο αργότερα επισήμανε στο δικαστήριο ότι «δεν θα είμαστε ανεκτικοί να παραχωρήσουμε οποιοδήποτε δικαίωμα των κατηγορουμένων», απαντώντας έτσι στις διαμαρτυρίες της πολιτικής αγωγής για την απαγόρευση που τους τέθηκε στο θέμα των ερωτημάτων και τα οποία θα αφορούν στις επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα