Διευκρινισεις για τα περι αλλαγων στις ομαδικες απολυσεις ζητησε ο συριζα...

Διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα περί αλλαγών στο νόμο των ομαδικών απολύσεων ζητούν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας...
Οι βουλευτές επικαλούνται συγκεκριμένα πρόσφατη απάντηση του Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Νίκου Χουντή, με την οποία ο Επίτροπος «επιβεβαίωσε ότι ‘η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας’, που αφορά στην ‘αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις’».
Παραπέμπουν ακόμη σε δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, τα οποία σύμφωνα με τους βουλευτές, αναφέρουν ότι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου περιλαμβάνεται μείωση προσωπικού κατά 12.500 άτομα και ότι εκπρόσωποι των τραπεζών θέτουν ερωτήματα προς αρμόδια στελέχη του υπ. Εργασίας, εάν ο αριθμός αυτός μπορεί να καλυφθεί και με ομαδικές απολύσεις χωρίς αυτές να θεωρούνται ότι εμπίπτουν στους περιορισμούς της νομοθεσίας.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο του Ιουλίου 2013, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να προετοιμάσει προσχέδιο αλλαγών στο νόμο περί ομαδικών απολύσεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2013 και να εφαρμόσει τις αντι-εργατικές μεταρρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του 2013», σημειώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητούν δε από τους δύο υπουργούς να διευκρινίσουν εάν υπάρχει σχεδιασμός για αλλαγές στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων και εάν αυτός προβλέπει διαφοροποίηση ανά οικονομική δραστηριότητα.
Τέλος καλούν τους κ. Στουρνάρα και Βρούτση να ξεκαθαρίσουν εάν θα προχωρήσουν στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, δηλαδή της κατάργησης της υποχρέωσης να απαιτείται η έγκριση του υπουργείου Εργασίας για ομαδικές απολύσεις από επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους, γεγονός που, όπως επισημαίνουν, «θα διευκολύνει αφάνταστα επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, να προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις».
Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Γελαλής, Γιώργος Σταθάς και Μαρία Μπόλαρη.
Keywords
Τυχαία Θέματα