Διαβουλευση απο την κομισιον για το σκιωδες τραπεζικο συστημα

22:18 19/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Nέες κανονιστικές ρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και ειδικότερα στο λεγόμενο σκιώδες τραπεζικό σύστημα –που περιλαμβάνει επενδυτικά ταμεία και άλλους φορείς– αναζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινώντας δημόσια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, στόχος είναι η δημιουργία ενός ισχυρότερου και...
υγιέστερου χρηματοπιστωτικού τομέα στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας. Σκοπός της διαβούλευσης είναι να εξεταστούν προσεκτικά τα υφιστάμενα μέτρα και να προταθούν νέα που θα διασφαλίζουν
τη διεξοδική εποπτεία του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Στο σκιώδες σύστημα, κατά το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΣΚΣ), περιλαμβάνονται «επιχειρηματικές οντότητες και δραστηριότητες εκτός του κανονικού τραπεζικού συστήματος», όπως μεταξύ άλλων τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς και άλλα είδη επενδυτικών κεφαλαίων ή προϊόντων με καταθετικά χαρακτηριστικά, τα επενδυτικά κεφάλαια (Exchange Traded Funds- ETFs και hedge funds), οι εταιρείες χρηματοδότησης και άλλοι τύπου εταιρειών που δεν ρυθμίζονται όπως οι τράπεζες.

Διαβάστε περισσότερα για το σκιώδες τραπεζικό σύστημα

Παρουσιάζοντας το θέμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι για να αποφευχθεί η δημιουργία νέων πηγών κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα, «πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τι ακριβώς είναι το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, πώς ενεργεί, ποια είναι η καταλληλότερη ρύθμιση και εποπτεία και σε ποιο επίπεδο».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το σκιώδες τραπεζικό σύστημα, ως ένα βαθμό, επιτελεί σημαντικές λειτουργίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως τη δημιουργία πρόσθετων πόρων χρηματοδότησης, ενώ παρέχει στους επενδυτές εναλλακτικές λύσεις πέρα από τις τραπεζικές καταθέσεις. Ωστόσο, ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, λόγω της συσσώρευσης άγνωστων πηγών κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ύστερα από έκκληση της Συνόδου του G20 στις Κάννες το Νοέμβριο του 2011, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) ετοιμάζει συστάσεις για την επιτήρηση και τη ρύθμιση των εν λόγω οντοτήτων και δραστηριοτήτων.

Το Συμβούλιο εκτιμά ότι ο όγκος του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, παγκοσμίως, ανέρχεται στα 46 τρισ. ευρώ το 2010, έναντι 21 τρισ. το 2002. Το ποσό των 46 τρισ. ευρώ αντιπροσωπεύει το 25%- 30% του συνόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος και περίπου το 50% των ενεργητικών των τραπεζών.
Keywords
Τυχαία Θέματα