Δεσμευση τσιπρα για προστασια των κατωτατων συνταξεων

Με τον απολογισμό του έτους που πέρασε ξεκίνησε την τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός αυτή τη χρονιά έβαλε τη σφραγίδα του στις εξελίξεις...
με τη διπλή αποφασιστικότητα στις κάλπες στις εκλογές και το δημοψήφισμα».
«Ξεκινήσαμε με τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει. Και μπορεί αυτό να συμβαίνει με αργούς ρυθμούς αλλά η Ευρώπη του Δεκέμβρη
δεν έχει σχέση με αυτή του Γενάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι «το 2016 θα γονιμοποιήσει αυτούς τους αγώνες», ενώ χαρακτήρισε ιστορική ημέρα την Τρίτη για το κοινοβούλιο και τη δημοκρατία, την ισότητα και την αλληλεγγύη μετά το ψήφισμα για την Παλαιστίνη και την υπερψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.
«Γιατί σε αντίθετη περίπτωση με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ο σχεδιασμός της κυβέρνησης υπερβαίνει τα όρια της συμφωνίας με τους δανειστές. Σε λίγο διάστημα κατάφερε να αντικαταστήσει πρακτικές του παρελθόντος που είχαν βυθίσει την χώρα σε κρίση αλλά και να αποκαταστήσει την πίστη στην οικονομία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας
Συνεχίζοντας τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις 100 δόσεις, την παραχώρηση του χώρου στη Δραπετσώνα, στην σχετικά μικρή αλλά ελπιδοφόρα μείωση της ανεργιάς, στο δεκατιανό στα σχολεία...
Περνώντας στο 2016 ο Αλέξης Τσίπρας ανάφερε: «Η χρονιά που έρχεται σηματοδοτεί τη δεύτερη φάση του στρατηγικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, αναδιανομή και κοινωνική δικαιοσύνη. Το σχέδιο αυτο έχει δύο όψεις: Η πρώτη αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους που περιέχει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να γίνει αποτελεσματικότερο το κράτος. Η δεύτερη όψη είναι οι εσωτερικές μας δεσμεύσεις προς τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εξυπηρετήσουμε».
«Αυτή η όψη θα είναι και η λιδύα λίθος της κυβέρνησης. Εκεί θα κριθούμε ως κυβέρνηση, γι' αυτό δεν την αναβάλουμε, δεν την υποτιμάμε» συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης.
Ως πρότο βήμα αναφέρθηκε στην κατάθεση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου στη Βουλή της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού. «Είναι το τελευταίο βήμα πριν την πηγή της πρώτης αξιολόγησης. Επανέλαβε τα περί κόκκινης γραμμής λέγοντας «ότι δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων. Κι αυτό γιατί τα μισά νοικοκυριά ζουν από μια σύνταξη αλλά και επειδή οι 11 προηγούμενες από το 2011 έως το 2015 πέτυχαν να μειώσουν μεοσσταθμικά τις συντάξεις κατά 45% αλλά δεν πέτυχαν τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης».
«Τα περίπου 700 εκατομμύρια της πρόσθετης εξοικονόμησης από δαπάνες για το ασφαλιστικό μπορούν να προκύψουν από οποιαδήποτε πρόσφορη πηγή. Συνεπώς να το ξεκαθαρίσουμε η συμφωνία ουτε περιγράφει ουτε απαιτεί νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του συστηματος αλλά η συμφωνία δεν προσδιορίζει μείωση συντάξεων. Γι' αυτό ζήτησα συναίνεση από τα κόμματα αλλά δεν την βρήκα αλλά θα τη βρούμε από το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μέχρι τα μέσα Γενάρη η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη δέσμευσή της και καταθέτει στη Βουλή την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ανέφερε, δε, ότι είναι το τελευταίο βήμα πριν την «πηγή» της πρώτης αξιολόγησης και της επακόλουθης διαδικασίας αποφάσεων για την αναγκαία απομείωση του χρέους.
Επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός προανήγγειλε καταιγιστικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, καθώς αποκάλυψε ότι ο γγ της κυβέρνησης κ. Καλογήρου, συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές και την παρέδωσε στον εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φαλτσιανί ήταν αυτός που είχε παραδώσει και τη λίστα Λαγκάρντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα