Δεν εχει χρηματα η ε.ε για πλημμυροπαθεις και συρους προσφυγες...

08:42 6/6/2013 - Πηγή: Fimotro
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον διαθέσιμα κονδύλια για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για βοήθεια στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Συρία ή να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες πλήττονται από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, ...
αποκάλυψε σήμερα ο Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της, Γιάνους Λεβαντόφσκι.
Οι δηλώσεις του Λεβαντόφσκι μοιάζουν να έρχονται σε απευθείας αντίθεση με τις δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της Ε.Ε., που έχουν δεσμευτεί ότι πρόκειται να προσφερθεί βοήθεια στην Αυστρία, στην Τσεχία και στην Γερμανία.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Επίτροπος
αρμόδιος για την αντιμετώπιση κρίσεων, διαβεβαίωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει σε περίπτωση ανάγκης».

Όμως ο Λεβαντόφσκι είπε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ότι «η κλίμακα της καταστροφής είναι απολύτως εκτός (των δυνατοτήτων) παροχής αποζημιώσεων σε αυτές τις χώρες».

«Δεν διαθέτουμε τους πόρους, αυτό είναι βέβαιο για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης», είπε. «Για το 2013, αυτό δεν είναι δυνατόν».

Ο Λεβαντόφσκι εκτίμησε πως μία επιλογή θα ήταν να δοθούν αποζημιώσεις το 2014, αλλά προειδοποίησε ότι κρίνεται η αξιοπιστία της Ε.Ε..

Στη Συρία, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν δυνατότητες» στο φετινό προϋπολογισμό να καλυφθούν οι αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες τις οποίες έχει ανακοινώσει ο ΟΗΕ.

«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια (από την Ε.Ε.) αλλά ασφαλώς δεν μπορεί να καλυφθεί το ποσό που ο ΟΗΕ αναμένει από την Ε.Ε.», τόνισε.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να γίνει κινητοποίηση «για την εξεύρεση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ (για τους Σύρους πρόσφυγες), πλην η ΕΕ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί», επέμεινε ο επίτροπος Λεβαντόφσκι.

«Αύριο Πέμπτη γίνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια συνάντηση κατά την οποία θα εξετάσουμε τι (ποσό) μπορούμε να συγκεντρώσουμε, όμως αυτό θα υστερεί σε σημαντικό βαθμό σε σύγκριση με το αναμενόμενο από τον ΟΗΕ».
Keywords
Τυχαία Θέματα