''δεν διαπραγματευομαι προυπολογισμο και οριο χρεουσ''...

23:19 8/10/2013 - Πηγή: Fimotro
Την πάγια θέση του ότι δεν διαπραγματεύεται με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου ούτε για περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ούτε για την αύξηση ...
του ορίου στο ομοσπονδιακό ύψος δανεισμού επανέλαβε την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ρεπουμπλικανό Τζον Μπένερ.
«Ο πρόεδρος της χώρας κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής
την Τρίτη για να του επαναλάβει ότι δεν διαπραγματεύεται ούτε υποχωρήσεις στον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ούτε σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου κρατικού δανεισμού των ΗΠΑ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μπένερ, Μπρέντ αν Μπακ, σημειώνοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε στις 17.45 ώρα Ελλάδος (10.45 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον).
Ο κ. Ομπάμα κάλεσε επίσης την πλέον ισχυρή μορφή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Κογκρέσο να επιτρέψει την έγκαιρη διεξαγωγή ψηφοφορίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας, πριν από την ημερομηνία - σταθμό της 17ης Οκτωβρίου, οπότε και το αμερικανικό δημόσιο θα εξαντλήσει τα αποθεματικά του, σε περίπτωση που δεν καταφύγει σε νέο δανεισμό.
Από την πλευρά του, ο Τζον Μπένερ σημείωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα «χωρίς προαπαιτούμενα» και ότι το μόνο που ζητεί είναι «να διεξαχθεί μια συζήτηση και για τα δύο ζητήματα» με τον αμερικανό πρόεδρο.
Όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικανοί ζητούν αναβολή της εφαρμογής της μεταρρύθμισης Ομπάμα για την καθολική ασφαλιστική κάλυψη σε αντάλλαγμα για να επιτρέψουν την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία έχει ανασταλεί, ενώ ζητούν επιπλέον περικοπές στις κρατικές δαπάνες σαν αντιστάθμισμα της αύξησης του ορίου κρατικού χρέους.
Ρεπουμπλικανική πρόταση δημιουργίας 20μελούς δικομματικής επιτροπής
Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσαν στη δημοσιότητα μια πρόταση για τη δημιουργία μιας 20μελούς, δικομματικής επιτροπής, η οποία θα είναι αρμόδια να κάνει προτάσεις για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και θα ερευνήσει τρόπους για τον περιορισμό των ελλειμμάτων των ΗΠΑ.
Βάσει της πρότασης αυτής, η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, θα ορίσει 10 μέλη στην επιτροπή και η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, τα υπόλοιπα 10.
Η επιτροπή θα κάνει προτάσεις για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το οικονομικό έτος 2014, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Οι προτάσεις της επιτροπής θα πρέπει να λάβουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών προκειμένου να προχωρήσουν.
Πάντως ανώτερο στέλεχος των Δημοκρατικών στη Γερουσία απέρριψε την πρόταση.
«Συνεχίζουν να εφευρίσκουν τεχνάσματα. Έχουμε δοκιμάσει τη δημιουργία μιας υπερεπιτροπής και στο παρελθόν και έχει αποτύχει», δήλωσε ο γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ στους δημοσιογράφους.
Ο Σούμερ επανέλαβε το «απλό αίτημά» του προς τους Ρεπουμπλικάνους να επιτρέψουν την άμεση επαναλειτουργία όλου του ομοσπονδιακού κράτους και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους.
«Και τότε θα συζητήσουμε οτιδήποτε θέλουν, οπουδήποτε θέλουν να το συζητήσουν», πρόσθεσε.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα