''δεν μπορειτε να απαλλαγειτε απο την τροικα αλλα να ζητατε και χρηματα''...

23:18 3/12/2014 - Πηγή: Fimotro
Την άποψή ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απαλλαγεί από την τρόικα και ταυτόχρονα να ζητάει περισσότερα χρήματα εξέφρασε ο Γερμανός ευρωβουλευτής ...
και επικεφαλής της ευρωομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Μάρκους Φέρμπερ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του Αθηναϊκού πρακτορείου, ο Φέρμπερ ανέφερε ότι η τρόικα
ζητάει περισσότερο χρόνο άσκησης επιρροής στις ελληνικές εξελίξεις, τονίζοντας πως σε μία χώρα μέλος που είναι σε πρόγραμμα και υπάρχει η τρόικα «είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προβλήματα».

Σύμφωνα με τον Φέρμπερ, η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά, επανήλθε στην ανάπτυξη το 2014, την ώρα που η Γερμανία έχει μείωση της ανάπτυξης και ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητά της, μέτρα που -όπως εκτιμά- «θα δημιουργήσουν τα θετικά στοιχεία που η τρόικα ζητάει».

Έτσι, ενώ σύμφωνα με τον Γερμανό ευρωβουλευτή, όλες αυτές οι διαφωνίες θα ξεπεραστούν, το κύριο πρόβλημα που «βλέπει» αυτή τη στιγμή είναι ότι η τρόικα ζητάει περισσότερο χρόνο άσκησης επιρροής στις ελληνικές εξελίξεις.

«Φυσικό είναι μετά από 4-5 χρόνια στο πρόγραμμα να θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να καταλήξουμε πολύ γρήγορα γιατί καταλαβαίνω ότι οι Έλληνες πολιτικοί λένε τώρα ότι τεσσεράμισι χρόνια φτάνουν πια, θέλουμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια» αναφέρει.

Ωστόσο, στη συνέχεια ο Φέρμπερ σημειώνει με έμφαση ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να απαλλαγούν από την τρόικα και ταυτόχρονα να ζητούν χρήματα.

«Δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο. Αλλά αν από το πρόγραμμα των 315 δισ. ευρώ του Γιούνκερ λάβετε ένα είδος βοήθειας για κάποιους τομείς, όχι για όλους όπως ζητάει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, θα περιοριστεί η ισχύς της τρόικας. Χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση, αλλά είστε σε καλό δρόμο για να το πετύχετε», υπογράμμισε.

Πάντως, ο Γερμανός ευρωβουλευτής δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν στηρίζει όπως παλιά την Ελλάδα με κάθε τρόπο καθώς, όπως σημείωσε, η γερμανική κυβέρνηση «προσέφερε μεγάλη βοήθεια όλο αυτό το διάστημα, μεγάλη στήριξη, όχι μόνο μέσω χρημάτων και πιστωτικών πολιτικών, αλλά με άμεσο τρόπο».

Τέλος, σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση της Γερμανίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ο κ. Φέρμπερ ανέφερε ότι το ερώτημα αυτό θα το απαντήσει η ελληνική Βουλή αν θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή όχι.

«Ξέρω ότι ο πήχης είναι ψηλά, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει τις ψήφους για να υπερβεί το όριο αυτό. Αν τελικά δεν τα καταφέρει, αυτομάτως θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα. Αλλά για να είμαστε σοβαροί, βλέποντας τις απόψεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ, θα έλεγα ότι δεν λένε τίποτα, κάνουν μόνο θόρυβο. Αλλά με τον θόρυβο δεν λύνεις προβλήματα και το να υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στους Έλληνες ότι όλα θα γίνουν καλύτερα αυτό είναι λάθος. Φυσικά, η τρόικα δεν μπορεί να δώσει άλλα», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε προσφέρει ότι ήταν δυνατόν στην παρούσα κυβέρνηση, όπως και στην κυβέρνηση Παπανδρέου πριν, αλλά δεν υπάρχει προοπτική να αλλάξει το όλο σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όμως σοβαρός να υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί και αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη απογοήτευση στην Ελλάδα. Οι ευρωεκλογές δεν ήταν τόσο άσχημες για την ΝΔ και ελπίζω ότι αν γίνουν εθνικές εκλογές λόγω της αποτυχίας του κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πολίτες θα αναγνωρίσουν ότι ναι, έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας, αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και θα καταστραφεί αυτό το φως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία».
Keywords
Τυχαία Θέματα