Δεκάδες ηλεκτρονικές οι απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς
Η περιγραφή του Ηλία Βρεττού στο Live News για το πώς παραπλανήθηκε και είδε τα λεφτά του να κάνουν «φτερά» μέσα από τον τραπεζικό του λογαριασμό, έβγαλε στην επιφάνεια και άλλες παρόμοιες καταγγελίες. Θύματα διαδικτυακής απάτης από κυβερνοεγκληματίες, που μιμούνται τραπεζικά ιδρύματα, αποσπούν προσωπικά στοιχεία πελατών και αδειάζουν καταθέσεις.
«Έτσι την πάτησα κι εγώ. Είχα λάβει μήνυμα το οποίο έλεγε ότι πρέπει να ελέγξω την κάρτα μου, ότι κάτι συμβαίνει, πρέπει να συμπληρώσω κάποια στοιχεία… Πάτησα πάνω στο λινκ το οποίο μου μου έλεγε να ακολουθήσω, δεν ψυλλιάστηκα, δεν κατάλαβα ότι πρόκειται για απάτη. Έδωσα και τον έξτρα κωδικό που μου ήρθε στο κινητό μου, και μετά από αυτό εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Είδα στον λογαριασμό μου ότι λείπουν 1.500 ευρώ», αναφέρει θύμα διαδικτυακής απάτης.
Η τεχνική αυτή ονομάζεται ηλεκτρονικό «ψάρεμα» ή αλλιώς phishing. Οι μετρ στην ηλεκτρονική απάτη θησαυρίζουν κάθε φορά που κάποιος ανυποψίαστος χρήστης πέφτει στην καλοστημένη παγίδα τους.
Η παραπλάνησηΣτην περίπτωση του παρακάτω κυρίου, οι διαδικτυακοί απατεώνες κατάφεραν μέσα σε δευτερόλεπτα να του αποσπάσουν 5.300 ευρώ.
«Έλαβα ένα μήνυμα στο Viber ότι έγινε ανάληψη 300 ευρώ από μία πιστωτική κάρτα που έχω και αρχίζω και μπαίνω στο e-banking μέσα και έβλεπα να φεύγουν τα λεφτά, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Είχανε χακάρει τον υπολογιστή μου, είχανε στείλει στην τράπεζα ότι είχα αλλάξει mail, δίχως να έχω αλλάξει mail εγώ, και μου λένε οι άνθρωποι «Τα λεφτά με το που μπήκαν μέσα στον λογαριασμό πήγαν σε άγνωστο παραλήπτη». 5.300 μου πήραν. «Πέταξαν» τα λεφτά, και πρόλαβα να μη μου πάρουν 15.000.»
Οι αξιωματικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος που χειρίζονται καθημερινά αυτού του είδους της υποθέσεις συμβουλεύουν να μην δίνουμε ποτέ τα προσωπικά μας στοιχεία και κωδικούς και να μην ανοίγουμε ιστοσελίδες από διευθύνσεις που περιλαμβάνονται σε μηνύματα στο κινητό ή mail με άγνωστη προέλευση.
Την ίδια μέρα με τον Ηλία Βρεττό, η κόρη μιας άλλης γυναίκας, καταγγέλλει ότι έπεσε και εκείνη θύμα των απατεώνων.
«Το ίδιο έπαθε και η κόρη μου αυτομάτως το ίδιο βράδυ. Από δύο τράπεζες η κόρη μου, και την πήρε η τράπεζα η μία και της λέει «Γιατί κάνεις ανάληψη μέσα σε δέκα λεπτά 20-20, 30-30;», και απαντάει η κόρη μου «Δεν έχω κάνει τίποτα, δουλεύω τώρα αυτή τη στιγμή. Ακυρώστε τα όλα». Την παίρνει καπάκι πάλι τηλέφωνο άλλη μία τράπεζα και της λέει «Γίνονται αναλήψεις».
Το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» έχει παρουσία πολλών ετών, ωστόσο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου φαίνεται να εξελίσσουν συνεχώς τη «γκάμα» των επιθέσεών τους.
Τι λέει θύμα απάτηςΣτο LIVE NEWS, μίλησε η Νάσια Παναγιωτοπούλου που και η ίδια έχει πέσει θύμα τέτοιας απάτης. Όπως εξήγησε, έλαβε email για να ενημερώσει τα στοιχεία της κάρτας της που φαινόταν να είναι από την τράπεζα. Πάτησε στον σύνδεσμο και έκανε την ενημέρωση. Έγινε ανακατεύθυνση και πάλι βγήκε στο site της τράπεζας.
Κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν της ήρθε SMS για χρέωση σε ξένο νόμισμα. Λείπανε 1.500 ευρώ από τον λογαριασμό της.
Αμέσως επικοινώνησε στην τράπεζα, όπου της είπαν ότι έγιναν δύο συναλλαγές.
Της εξήγησαν ότι το ποσό ήταν δεσμευμένο και δεν είχε φύγει ακόμα. Της είπαν μάλιστα ότι θα μπορούσε να γίνει επιστροφή και πως θα έπαιρνε περίπου ένα μήνα.
Ωστόσο, τελικά από την τράπεζα της απάντησαν ξανά μετά από τρεις μήνες και μέχρι τότε η κοπέλα είχε χάσει το ποσό.
The post Δεκάδες ηλεκτρονικές οι απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς appeared first on Fimotro.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΑΠΑΤΗ Ή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ; ΔΕΙΤΕ κι άλλα βίντεο με μαγνήτες που "κολλάνε"(!) στο σημείο εμβολιασμού
- Κρήτη: Αντίσωμα συνδέει τις θρομβώσεις του 35χρονου με το εμβόλιο της AstraZeneca
- Γλυκά Νερά: Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. μέσω Κορυδαλλού και άλλων φυλακών - Στο μικροσκόπιο η αγοραπωλησία οικοπέδου
- Προς νέο lockdown λόγω 4ου κύματος Covid-19...
- Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για Καλογρίτσα: Προκύπτουν σωρεία αδικημάτων
- Βασιλακόπουλος: περιττό το τεστ για κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό
- Άγιος Ιωάννης «Αρναουτογιάννης» ο Δραγάτης ο Νεομάρτυρας-Eορτή σήμερα 19 Μαΐου
- Παράνομο κρίθηκε το καταφύγιο από το οποίο υιοθέτησε τον σκύλο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Θρίλερ με Δώρο Πάσχα: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ Ιουνίου 2021
- Δεκάδες ηλεκτρονικές οι απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Βασιλακόπουλος: περιττό το τεστ για κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό
- Δεκάδες ηλεκτρονικές οι απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς
- Πέθανε από ανακοπή ο επιχειρηματίας γιώργος γιαννάκης
- Πού θα πραγματοποιηθούν rapid tests από τον εοδυ σήμερα
- Ο πούτιν αδειάζει ερντογάν και η αττάλεια ξεμένει από τουρίστες
- Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 μαΐου
- Αυτό είναι το σχέδιο για τις νέες αντικειμενικές
- Ζέστη σήμερα, χαλάει ο καιρός από πέμπτη
- Self test: τι αλλάζει από σήμερα στα σχολεία
- Έσπασε το φράγμα των 4,5 εκατ. εμβολιασμών
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Δεκάδες ηλεκτρονικές οι απάτες με τραπεζικούς λογαριασμούς
- Πέθανε από ανακοπή ο επιχειρηματίας γιώργος γιαννάκης
- Βασιλακόπουλος: περιττό το τεστ για κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό
- Επιχείρηση εκκένωσης υπό κατάληψη κτηρίου στου ψυρρή
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί οαεδ: ξεκινούν οι αιτήσεις – ποιοι οι δικαιούχοι
- Η ευρώπη προειδοποιεί την άγκυρα με αναστολή των διαπραγματεύσεων
- Self test: τι αλλάζει από σήμερα στα σχολεία
- Ο πούτιν αδειάζει ερντογάν και η αττάλεια ξεμένει από τουρίστες
- Στην κύπρο ο ν. παναγιωτόπουλος για την τριμερή ελλάδας– κύπρου– αιγύπτου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ο Ερντογάν αντιγράφει το “La Casa de Papel”
- Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκκληση του μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη
- Από σήμερα η διάθεση δύο self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό σχολείων
- Στην ΕΜΑΚ οι πρώτοι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στην Ελλάδα
- Αριθμός εισακτέων στις Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας
- Κρήτη: Αντίσωμα συνδέει τις θρομβώσεις του 35χρονου με το εμβόλιο της AstraZeneca
- Γλυκά Νερά: Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. μέσω Κορυδαλλού και άλλων φυλακών - Στο μικροσκόπιο η αγοραπωλησία οικοπέδου
- Θεσσαλονίκη: Επιχείρηση διάσωσης λόγω φωτιάς σε διαμέρισμα - ΒΙΝΤΕΟ