Δεη: κινδυνος καταρρευσης της λιανικης αγορας ηλεκτρικης ενεργειας

06:52 21/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Με κοινωνικά κριτήρια και με έναρξη από τις περιοχές όπου η τιμή ζώνης των ακινήτων υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ το τετραγωνικό, θα προχωρήσει η ΔΕΗ σε διακοπές ρεύματος σε καταναλωτές που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς με το τέλος ακινήτων, ανέφερε...
σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων
σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ επανέλαβε ότι οι καταναλωτές με δυσκολία πληρώνουν το τέλος ακινήτων αν και το ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών παραμένει στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Ζερβός προειδοποίησε για κίνδυνο κατάρρευσης της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αν δεν θεσπιστεί μηχανισμός σύνδεσης των τιμών χονδρικής της ενέργειας με τα τιμολόγια λιανικής και εξέφρασε την ελπίδα να μην ισχύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δύο εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη λιανική αγορά αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης.

Οι δύο εταιρίες χρωστούν 67 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και σε περίπτωση κατάρρευσης οι πελάτες τους επιστρέφουν στη ΔΕΗ κάτι που, όπως είπε ο πρόεδρος της επιχείρησης, αν συμβεί θα σημάνει ότι η ΔΕΗ θα ξαναγίνει μονοπώλιο επί ζημία.

Ο κ. Ζερβός παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα φωτοβολταϊκά σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα (για το οποίο, όπως είπε, η επιλογή στρατηγικού επενδυτή θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους) ενώ μελετάται και η κατασκευή νέου έργου αντλησιοταμίευσης ισχύος 800 μεγαβάτ στο Καστράκι.

Μεταφέροντας χαιρετισμό του επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ, η Γ. Λάλλη, μέλος της ομάδας εργασίας της ΕΕ για την Ελλάδα, επισήμανε την ανάγκη εφαρμογής των προβλέψεων του μνημονίου για την ενέργεια. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη προσαρμογής των τιμολογίων αγοράς της πράσινης ενέργειας από τους παραγωγούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος καθώς και για περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Για το πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο αφορά την παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, ο επίτροπος ανέφερε, εξάλλου, ότι μπορεί να δημιουργήσει έσοδα για την Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι θα τεθεί σε σωστό πλαίσιο εφαρμογής και θα υπάρξει η αναγκαία συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ν. Χατζηαργυρίου, στάθηκε στη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της κρίσης, ανέφερε ωστόσο ότι το 2011, λόγω των εξαγωγών, οι μεγάλες επιχειρήσεις αύξησαν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά, άσκησε κριτική στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης από την ηγεσία της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από το 2010 έχουν γίνει 20 Συμβούλια Κορυφής
Keywords
Τυχαία Θέματα