Δ.χριστοφιας: «οχι» σε συγκληση διασκεψης χωρις συμφωνια στις εσωτερικες πτυχες

11:13 21/1/2012 - Πηγή: Fimotro
«Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε διάσκεψη χωρίς να υπάρξει συμφωνία στις βασικές πτυχές του Κυπριακού», διαμήνυσε ο Κύπριος πρόεδρος, Δ. Χριστόφιας, μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη εν όψει των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη στο... Λονγκ Αιλαντ.
«Όσοι μεθοδεύουν και όποιοι και αν είναι αυτοί, για χρονοδιαγράμματα αυστηρά, για διασκέψεις χωρίς να τηρηθούν οι προϋποθέσεις, δηλαδή χωρίς να φτάσουμε σε συμφωνίες στις εσωτερικές πτυχές, προϋποθέσεις που έχει δώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, θεωρώ
ότι πρέπει να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόφιας.Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι όροι που έχει θέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για σύγκλιση στα βασικότερα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό.«Δεν υπήρξε πρόοδος ούτε στη διακυβέρνηση, ούτε στο περιουσιακό, στο εδαφικό και στο θέμα της υπηκοότητας, δηλαδή στο θέμα των εποίκων. Εμείς, θα συζητήσουμε με καλή θέληση και πάλι με το Γενικό Γραμματέα και τον κ. Έρογλου. Και ελπίζω να γίνει το θαύμα», πρόσθεσε.Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι ο Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού προσβλέπει σε «παραγωγική συνάντηση» και σε «απτή πρόοδο», ενώ εξέφρασε τις προσδοκίες του για επίλυση του ζητήματος, σημειώνοντας ότι με «πολιτική βούληση» μπορεί να υπάρξει διευθέτηση στο πρόβλημα της Κύπρου.Η έναρξη των συνομιλιών θα γίνει τη Δευτέρα το πρωί (τοπική ώρα), παρουσία του Μπαν Κι-μουν και θα συνεχιστούν με χωριστές και κοινές συναντήσεις.Την Τρίτη το βράδυ, μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ και η σύζυγός του θα παραθέσουν δείπνο προς τους δυο ηγέτες, τις συζύγους τους και τα μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων.Την Τετάρτη το πρωί, ο Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού, παρουσία του προέδρου Χριστόφια και του κ. Έρογλου, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών, γνωστοποιώντας το επόμενο βήμα και επισημαίνοντας ότι θα παραδώσει αναλυτική έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα