Χτιζει στην αμμο

Γράφει ο Κώστας Καίσαρης
(από το : sport-fm.gr)
Να γυρίσουμε το χρόνο τέσσερα χρόνια και κάτι μήνες πίσω. Καλοκαίρι του 2009. Ο ΠΑΟΚ με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος και πρόεδρο τον Θοδωρή Ζαγοράκη προετοιμάζεται για τη νέα σεζόν. Οι δημοσιογράφοι...
πιθανολογούν για τη βασική ενδεκάδα που θα ξεκινήσει στο πρωτάθλημα: Χαλκιάς, Σνάουτσερ, Λίνο, Κοντρέρας, Τσιρίλο, Φωτάκης,
Γκαρσία, Βιτόλο, Κονσεϊσάο, Μουσλίμοβιτς, Σνάουτσερ.

Στο ρόστερ υπάρχουν ακόμα: Αναπληρωματικός γκολκίπερ ο Κρέσιτς. Στο κέντρο της άμυνας ο Μαλεζάς. Στα χαφ, ο Βλάνταν Ίβιτς και ο Βερόν. Στην επίθεση, οι Βιερίνια, Κουτσιανικούλης, Παπάζογλου. Και μη ξεχνιομαστε. Μιλάμε για τον Κοντρέρας στα 31 του και για τους Λίνο, Τσιρίλο, Γκαρσία στ 32 τους. Δεν θυμάμαι και δεν με ενδιαφέρει να βρω σε ποια θέση είχε είχε τερματίσει, στην τελική κατάταξη, αυτή η ομάδα. Μια ερώτηση υπάρχει μόνο: Ποιος ΠΑΟΚ είναι καλύτερος; Ο ΠΑΟΚ του 2009, ή ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη το 2013; Η απάντηση έχει αξία για ένα και μοναδικό λόγο. Επειδή Ιανουάριο και Αύγουστο στις δυο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, ο ΠΑΟΚ έχει κάνει συνολικά 18 μεταγραφές!

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει βάλει το χέρι στην τσέπη και έχει πληρώσει ένα τσουβάλι λεφτά, για να χτίσει στην άμμο. Για να βλέπει την ομάδα του να μπαίνει στο Καραϊσκάκης κόντρα στον Ολυμπιακό και να μην ακουμπάει τη μπάλα. Κι αυτό το παραμύθι του 4-0, να μην έχει μάλιστα και δράκο. Να μην έχει δώσει αφορμή για διαμαρτυρίες και παράπονα, η διαιτησία. Το σλόγκαν στο ποδόσφαιρο λέει ότι όλες οι νίκες στο ποδόσφαιρο δίνουν τρεις βαθμούς. Και όλες οι ήττες κανέναν. Καμιά φορά, όμως, οι ταπεινωτικές ήττες, σε ό,τι έχει να κάνει με το σκορ και την εμφάνιση σε ταρακουνάνε και σε κάνουν να δεις καλύτερα.

Από κι ως που αυτός ο ΠΑΟΚ είχε φιλοδοξίες πρωταθλητισμού, όπως τις είχε διατυπώσει το αφεντικό του; Με ποιες μεταγραφές θα άλλαζε επίπεδο ο ΠΑΟΚ και θα χτύπαγε τον Ολυμπιακό; Με τον Τζιώλη, τον Σπυρόπουλο και τον Νίνη; Ή με δανεικούς σαν τον Νέτσιντ και τον Ολίσε; Σοβαροί να είμαστε. Με ποια λογική και με ποιο σκεπτικό έγιναν όλες αυτές οι μεταγραφές; Να αποκτηθεί δηλαδή ο Σκόνδρας κι ο Στέφενς να θεωρεί βασικό τον Κίτσιου; Να αποκτηθούν δυο αριστερά μπακ, Τζαβέλλας και Σπυρόπουλος για αναπληρωματικοί του Λίνο;

Δεν υπάρχουν άλλες αγορές;
Η συζήτηση για τις μεταγραφές που θα γίνουν τον Ιανουάριο είναι στο ίδιο σκεπτικό. Για τον Βύντρα από την Λεβάντε κι έναν Λούκοβιτς από τη Ζενίτ, που τους τελευταίους οκτώ μήνες έχει παίξει δέκα λεπτά. Μεταγραφές, δηλαδή, ο ΠΑΟΚ κάνει είτε τους πρώην ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, είτε από την Ρωσία και την Ουκρανία. Λες και οι άλλες αγορές είναι απαγορευτικές. Είναι προφανές όμως ότι έτσι δουλειά δε γίνεται. Και όσα ματς παίρνει ο ΠΑΟΚ, τα παίρνει με τα χίλια ζόρια. Επειδή, όπως είπαμε, δεν έχει ανέβει επίπεδο.

Τις μεγάλες ομάδες, τις κάνουν οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Ο Σαββίδης, με τα λεφτά που έχει ρίξει, θα μπορούσε να είχε πάρει δυο-τρεις παίκτες πρώτης γραμμής. Που θα ήταν οι κολώνες της ομάδας σε άμυνα, κέντρο και επίθεση. Δεν το έκανε. Αντί για την ποιότητα, επέλεξε ποσότητα. Λες και θέλει σώνει και καλά να αναστήσει καριέρες κάποιων ποδοσφαιριστών και να τους δώσει δεύτερη, ή τρίτη ευκαιρία. Και λέμε Σαββίδης γιατί αυτός πληρώνει. Κι αφού πληρώνει, οφείλει να ξέρει τι ζητάει.

Μεγάλες ομάδες δεν φτιάχνονται, όμως, με ποδοσφαιριστές που έχουν μείνει στα αζήτητα. Αν το ειδικεύσουμε περισσότερο και το αγωνιστικό πλάνο του Στέφενς σηκώνει πολλή συζήτηση. Αυτό το 4-4-2, δηλαδή, με τους Τζιώλη-Λάζαρ αμυντικά χαφ και ουσιαστικά τέσσερις κυνηγούς, αφού πέρα από Σαλπιγγίδη-Κλάους και ο Στοχ και ο Λούκας είναι επιθετικοί. Ουσιαστικά, δηλαδή, να παίζουν τέσσερις επιθετικοί με το πρόβλημα να είναι διπλής όψεως. Και στο μαρκάρισμα, όταν επιτίθεται η αντίπαλη ομάδα, και στην δική του επιθετική ανάπτυξη, αφού δεν υπάρχουν τα χαφ που θα κάνουν παιχνίδι.

Τρώμε πίσω και μετά τρέχουμε να ρεφάρουμε
Την ίδια συνταγή ακολουθεί κι ο Μίτσελ με Σάμαρη-Μανιάτη κι όταν αντί του Τσόρι, παίζει ο Σαβιόλα. Ο Ολυμπιακός όμως έχει υπεροπλία στο έμψυχο υλικό στη Σουπερλίγκ, ενώ στις Βρυξέλλες που τον είχε βάλει στα δίχτυα η Άντερλεχτ, σώθηκε από τον Ρομπέρτο και την αστοχία των νεαρών κυνηγών των γηπεδούχων.

Ο Στέφενς επιμένει σε αυτή την στείρα επιλογή του και το μόνο που προσφέρει στον ΠΑΟΚ είναι νίκες με τα χίλια ζόρια. Τα εντός έδρας ματς στην Τούμπα με την Σαχτιόρ Καραγκαντί και την Μακάμπι Χάιφα ε΄ναι ο καθρέφτης του εφετινού ΠΑΟΚ. Τεράστια προβλήματα στην άμυνα και μπροστά ό,τι κάτσει και κάποιος θα μας ξελασπώσει κάθε φορά. Το τρώμε πίσω κι ύστερα να τρέχουμε να ρεφάρουμε. Αυτό είναι το δημιούργημα του Ιβάν Σαββίδη.

Τα να μιλάς πολύ είναι εύκολο. Ειδικότερα όταν βάζεις λεφτά και νομίζεις ότι σε όλα έχεις δίκιο. Δεν είναι δυνατόν, όμως, με αυτή την ομάδα και με αυτό το υλικό να βάζεις στόχους πρωταυλητισμού. Θα σε τιμωρήσει το ποδόσφαιρο. Όπως τιμώρησε τον ΠΑΟΚ την Κυριακή το βράδυ στο Καραϊσκάκης. Με κορυφαίο τον Κάμπελ, που στο προηγούμενο ματς στη Λεωφόρο, δεν είχε ακουμπήσει τη μπάλα.

Δεν έπιασε κάποια σούπερ-απόδοση ο Ολυμπιακός. Η ανυπαρξία του ΠΑΟΚ έφερε αυτό το 4-0, που θα μπορούσε να είναι και 6-0. Ο Ιβάν Σαββίδης παρά το γεγονός ότι έχει προϋπηρεσία στην Ρωσία σαν παράγοντας, τα ποδοσφαιρικά γράμματα δεν φαίνεται να τα παίρνει. Κατά συνέπεια έχει να πληρώσει πολλά λεφτά ακόμα. Για να βλέπει την ομάδα του να είναι δεύτερη ελλείψει τρίτου και να τρώει τέσσερα γκολ από τον Ολυμπιακό για πλάκα. Να είναι χειρότερη, από την ομάδα που είχαν φτιάξει το 2009, δυο υπάλληλοί του, Βρύζας και Ζαγοράκης. Με μετριότητες, κανένας και πουθενά δεν πήρε το πρωτάθλημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα