Χριστοφιασ: αποσχιστικη ενεργεια η ιδρυση του ψευδοκρατους

«Η 15η Νοεμβρίου 1983 είναι μια επέτειος, είναι κάτι που παραπέμπει στην προσπάθεια ολοκλήρωσης και τελείωσης του εγκλήματος κατά της Κύπρου και μονιμοποίησης της διχοτόμησης του νησιού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης...
Χριστόφιας, καταδικάζοντας την ίδρυση του ψευδοκράτους, που χαρακτήρισε «αποσχιστική ενέργεια την οποία οργανωμένα και στοχοπροσηλωμένα εφαρμόζει η Τουρκία και η οποία έχει καταδικαστεί με το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας ομόφωνα».

Ταυτόχρονα είπε ότι «θα πρέπει να
προβληματιστούμε σοβαρά και την ίδια ώρα να εργαστούμε για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας για ολοκλήρωση της διχοτόμησης της Κύπρου».

«Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα πιο έντονη καταδίκη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και την άσκηση πιο αποτελεσματικών πιέσεων, ούτως ώστε να φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, στη βάση που περιγράφεται με σαφήνεια από το ψήφισμα 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχει επαναλάβει πλείστες τόσες φορές στη διάρκεια των τριμερών συναντήσεων ο ΓΓ του ΟΗΕ», τόνισε ο Κύπριος Πρόεδρος και συμπλήρωσε πως η υλοποίηση των προνοιών του ψηφίσματος «σίγουρα θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση του κράτους και του λαού».

«Εκείνο που χρειαζόμαστε δεν είναι διαιώνιση της διχοτόμησης, αλλά την επάνοδο σε μια ενωμένη ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική και ομοσπονδιακή», υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα, ισχυρίστηκε ότι «ένας από τους πρωταγωνιστές του αδιεξόδου στο Κυπριακό είναι και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί έχει ανταμείψει τους Ελληνοκύπριους, οποίοι δεν ήθελαν καν τη λύση του Κυπριακού».

Σε μήνυμά του προς την "ΤΔΒΚ", με αφορμή την επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους, ο κ. Μπαγίς ανέφερε ότι τα τελευταία 9 χρόνια η τουρκική κυβέρνηση έχει καταφέρει σημαντικές νίκες προς όφελος των Τουρκοκυπρίων στο νησί, και εξέφρασε την ελπίδα οι συνεχιζόμενες συνομιλίες να φέρουν αποτέλεσμα.

«Έχουμε αποδείξει σε όλο τον κόσμο ποιοι πραγματικά επιθυμούν τη λύση, και αυτοί είναι η Τουρκία και οι Τουρκοκυπριακή πλευρά», είπε ο κ. Μπαγίς, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει εργαστεί για την ευημερία και ανάπτυξη της "ΤΔΒΚ"
Keywords
Τυχαία Θέματα