Χατζηδακης: απογοητευτικη η εικονα αξιοποιησης του εσπα

Απογοητευτική χαρακτηρίζει την εικόνα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης. Όπως επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ, η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο, αφού τον Σεπτέμβριο...
του 2009 ήταν στην πέμπτη θέση, ενώ σήμερα βρίσκεται στην 19η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, και αρκετά πιο πίσω από χώρες όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Η
συνολική εικόνα, σύμφωνα με τον ίδιο, γίνεται ακόμα πιο αρνητική εάν συνυπολογιστεί ότι η λογιστική απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων ανεβάζει τεχνητά την ήδη χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό οφείλεται όπως εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης με το «παρκάρισμα» κονδυλίων σε Ταμεία Χαρτοφυλακίου, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το JEREMIE και το ΕΝΑΛΙΟ. «Τα κονδύλια αυτά καταγράφονται αμέσως ως απορροφηθέντα, αλλά μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό έχει διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία», σημειώνει ο τομεάρχης της ΝΔ.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι ενώ σύμφωνα με το Μνημόνιο ο στόχος για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ το Α΄ εξάμηνο του 2011 ήταν 1.105 εκατομμύρια ευρώ, , η απορρόφηση τον Ιούνιο του 2011 ήταν σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μικρότερη από το στόχο κατά 478 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγορεί τέλος το ΠΑΣΟΚ ότι δεν υλοποίησε τις προεκλογικές υποσχέσεις για αναθεώρηση του ΕΣΠΑ τα δύο χρόνια διακυβέρνησής του, ενώ όπως τονίζει, «χρειάστηκαν στην κυβέρνηση 18 ολόκληρους μήνες για να έρθει στα λόγια του Αντώνη Σαμαρά και να κάνει, λόγω της κρίσιμης συγκυρίας, διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για αύξηση του κοινοτικού ποσοστού συνδρομής και μείωση της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ».
Keywords
Τυχαία Θέματα