Μπιζνες εκατομμυριων ευρω με τα προσωπικα δεδομενα

12:09 9/1/2013 - Πηγή: Fimotro
Κυκλώματα που εμπορεύεται τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών αποκομίζοντας μεγάλα ποσά και αναδεικνύοντας το τεράστιο κενό στην προστασία στοιχείων των πολιτών που υπάρχουν στα...

υπουργεία, και κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών, αναζητούν οι διωκτικές αρχές. Το τρίτο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε μέσα σε μερικούς μήνες από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Οικονομική Αστυνομία, δείχνει ότι συμμορίες
κάνουν τζίρους εκατομμυρίων πουλώντας τα προσωπικά δεδομένα πολιτών. Από διευθύνσεις, ονόματα και τηλέφωνα μέχρι Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου, πληρωμές οφειλών, στοιχεία οχημάτων και ακινήτων.

Η νέα υπόθεση αφορά σε εταιρεία με έδρα τη Δάφνη όπου η Αστυνομία συνέλαβε το γενικό διευθυντή, ενώ αναζητούσε τον 31χρονο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και τον 35χρονο υπεύθυνο πληροφορικής. Εγγραφές Σε τρεις server της εταιρείας βρέθηκανπάνω από 67 εκατ. εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων και καταχωρήσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, αριθμοί τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία (π.χ. ΑΦΜ) κ.ά.

Τα στοιχεία μπορεί να είναι πολύ περισσότερα καθώς δεν ήταν δυνατόν να συσχετισθούν οι πίνακες που βρέθηκαν με τις βάσεις δεδομένων. Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο κεντρικοί διακομιστές (servers) με έξι σκληρούς δίσκους ο καθένας με συνολική χωρητικότητα 870 GB, 1 κεντρικός διακομιστής (server) με 3 σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB, 1 εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και εννέα κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (backup tapes).

Τα στοιχεία θα ερευνηθούν ώστε να διαπιστωθεί από είχαν κλαπεί ή ποιος τα έδωσε στην συγκεκριμένη εταιρεία. Θεωρείται, πάντως, σίγουρο ότι πρόκειται για στοιχεία που έχει η Γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν δύο μήνες είχε συλληφθεί 35χρονος για κλοπή και εμπορία προσωπικών δεδομένων 9 εκατ. πολιτών, ενώ το Φθινόπωρο είχαν διαρρεύσει στο ίντερνετ έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών.

Εικάζεται ότι μπορεί να υπάρχουν υπάλληλοι που πουλάνε τα στοιχεία σε εταιρείες κι αυτές τα εμπορεύονται έναντι μεγάλων ποσών. Θεωρείται απίθανο να έχουν «φύγει» ηλεκτρονικά τα στοιχεία, να είναι δηλαδή προϊόν ηλεκτρονικής υποκλοπής από χάκερς. Η ουσία είναι πως προσωπικά στοιχεία και ιδιαίτερα φορολογικές δηλώσεις, χρέη προς την εφορία, δεδομένα που αφορούν ακίνητα και αυτοκίνητα μπορούν να διαρρεύσουν με ιδιαίτερη ευκολία, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους πολίτες.
Keywords
Τυχαία Θέματα