Μπαρουαν: δανειστης της τελευταιας στιγμης η εκτ

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν επανήλθε στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αποκτήσει έναν ρόλο δανειστή τελευταίας προσφυγής προκειμένου να αποφευχθεί μια μετάδοση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ένα θέμα που φέρνει αντιμέτωπες...
τη Γαλλία με τη Γερμανία.

«Η καλύτερη απάντηση για να αποφευχθεί η διάχυση (της κρίσης) σε χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία είναι από γαλλικής πλευράς μία παρέμβαση ή μια δυνατότητα
παρέμβασης, μια ανακοίνωση παρέμβασης ενός δανειστή τελευταίας προσφυγής, που θα συνίσταται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σήμερα αυτό δεν είναι δυνατό για δύο λόγους» συνέχισε ο Μπαρουάν, μιλώντας σε διεθνή διάσκεψη, η οποία είναι αφιερωμένη στην κρίση χρέους και στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από τη μία πλευρά, οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν την άσκηση νομισματικής πολιτικής και από την άλλη η Γερμανία διατηρεί στη μνήμη της εδώ και 70 χρόνια τον πολιτικό κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η άνοδος του πληθωρισμού και της υπερχρέωσης» συνέχισε.

«Αυτά τα δύο μαζί δημιουργούν μια πολύ ισχυρή και στιβαρή γερμανική θέση για μια απόλυτη άρνηση από την πλευρά της (Γερμανίας) μιας παρέμβασης της (Ευρωπαϊκής) Κεντρικής Τράπεζας» σημείωσε.

Εκθέτοντας την άποψη της χώρας του, ο Γάλλος υπουργός απέρριψε την ιδέα ότι μια παρέμβαση της ΕΚΤ για την υποστήριξη των αδύναμων χωρών αναμοχλεύει τους κινδύνους πληθωρισμού ή βλάπτει την ανεξαρτησία της τράπεζας αυτής.

Η γαλλική κυβέρνηση είχε υπερασπιστεί σθεναρά την ιδέα μιας παρέμβασης της ΕΚΤ πριν από τη Σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών της 26ης-27ης Οκτωβρίου.

Καθώς εργαζόμαστε χέρι με χέρι με τη Γερμανία, ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο, πάντα χέρι με χέρι, πήγαμε στη λύση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατέληξε ο Μπαρουέν.
Keywords
Τυχαία Θέματα