''baρομετρικο χαμηλο'' στις σχεσεις τουρκιας - αιγυπτου...

Η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να σεβαστεί «ποτέ» την κυβέρνηση που τοποθέτησε στην εξουσία ο αιγυπτιακός στρατός, δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν...

«Δεν πρόκειται να σεβαστώ ποτέ εκείνους που ανήλθαν στην εξουσία με πραξικόπημα», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. «Δεν σεβόμαστε ποτέ εκείνους που δεν σέβονται τα κυρίαρχα δικαιώματα των λαών», πρόσθεσε.
Νωρίτερα η Τουρκία είχε κηρύξει persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) τον αιγύπτιο πρέσβη, σε μια κίνηση «αντιποίνων» στην απόφαση απέλασης
του τούρκου πρέσβη από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
«Λυπόμαστε για αυτή την κατάσταση, αλλά η ευθύνη ενώπιον της ιστορίας ανήκει στην προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία ανέβηκε στην εξουσία υπό τις ασυνήθιστες συνθήκες του πραξικοπήματος της 3ης Ιουλίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Βαρομετρικό χαμηλό» στις σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου Η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε προηγουμένως ανακοινώσει την απόφασή της να απελάσει τον τούρκο πρέσβη στο Κάιρο, κατηγορώντας την Τουρκία ότι «προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη ενάντια στα αιγυπτιακά συμφέροντα». Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαρντ Αμπντελάτι χρέωσε στην Άγκυρα ότι στηρίζει συναντήσεις οργανώσεων οι οποίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν στη χώρα αστάθεια.
Η Τουρκία είχε ασκήσει μία από τις σκληρές κριτικές διεθνώς στην απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία τον Ιούλιο, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο πραξικόπημα».
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ηγέτης της οποίας είναι ο Μόρσι, διατηρεί στενούς δεσμούς με το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, ΑΚ.
Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα