Μπαράζ διαρροών και μηνυμάτων ενόψει του προσδοκώμενου συμβιβασμού στο eurogroup

12:06 3/6/2017 - Πηγή: Fimotro

Με όλους τους τρόπους επιχειρεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να «κατεβάσει» τον πήχη στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς οδεύουμε προς το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Το μπαράζ των διαρροών και των δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες (υπό την «εκκωφαντική» σιωπή του ΔΝΤ) έχει ως βασικό να περιοριστούν οι προσδοκίες και οι αντιστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην πίεση να προχωρήσουν τώρα οι ευρωπαίοι

σε πληρέστερο καθορισμό των μέτρων που θα εφαρμόσουν στο τέλος του προγράμματος ώστε να υπάρξει η «διαύγεια» που ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης.

Η πίεση που έγινε ορατή στα μέσα της εβδομάδας με τις δηλώσεις στελεχών του ESM σε Φρανκφούρτη και Αθήνα και η οποία έχει ως στόχο να αναδείξει τις μεταρρυθμίσεις ως σημαντικότερο παράγοντα για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα (στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα να τελειώσει η Αθήνα με τα προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευτεί η δόση) και όχι την συζήτηση για το χρέος συνεχίστηκε χθες με τη διαρροή των απόψεων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επί του βασικού σεναρίου του Ταμείου για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας.

Διόλου τυχαία δεδομένων και των επικείμενων εκλογών το Σεπτέμβριο στην επιστολή του προς τους βουλευτές (την οποία αποκάλυψαν Bloomberg και Reuters) έσπευσε να τονίσει τον κατά τους δικούς του υπολογισμούς… λογαριασμό: «Με μια τέτοια μετάθεση πληρωμής τόκων, θα είναι de facto ένα νέο δάνειο με έναν όγκο που θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των επιτοκίων» αναφέρει το έγγραφο. «Ο εκτιμώμενος όγκος των πληρωμών τόκων που θα έχουν μετατεθεί ως το 2048 θα είναι περίπου 118 με 123 δισ. ευρώ».

Βάζοντας δια της πλαγίας την απειλή «νέου δανείου» στάλθηκε το μήνυμα και προς το εσωτερικό κομματικό ακροατήριο, όσο και προς το εξωτερικό. Αυτό εξηγεί και την άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς που έσπευσε μέσω κύκλων του υπουργείου Οικονομικών να θυμίσει ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τίποτε άλλο».

Είχαν περάσει μόλις 24 ώρες από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αντίδρασε επίσης έντονα σε διαρροές που απέδωσε σε μεσαία στελέχη των Βρυξελλών, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα δεν πρόκειται να ενταχθεί στο QE.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές», διαμηνύει σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος βάζοντας και τον πήχη των διεκδικήσεων από την ελληνική πλευρά.

Το βασικό σενάριο
Σε αυτό το κλίμα αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες ως το κρίσιμο Eurogroup και (πιθανά) τη Σύνοδο Κορυφής με το βασικό σενάριο, όπως το περιέγραψε το Euro2day.gr να παραμένει η εκταμίευση της δόσης (γίνονται προσπάθειες να υπερβεί τα 7 δισ. ευρώ και να κινηθεί προς τα 10 δισ. ευρώ), η παρουσίαση μιας βελτιωμένης στα «σημεία» πρότασης ανάλογης με αυτή που έπεσε στο τραπέζι του προηγούμενου Eurogroup και η επανεξέταση των θεμάτων στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης που αναμένεται για το Σεπτέμβριο.

Η πρόταση του ΕSM
Όπως αποκαλύφθηκε χθες η πρόταση που αποτελεί τη βάση των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνει:

– Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια.

– Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων).

– Τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ως εξής:

* Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του EFSF κατά 15 χρόνια.

* Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του EFSF στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050.

* Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του EFSF έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ’ ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.

Το ύψος της μετάθεσης πληρωμών τόκων έως το 2048 θα ανερχόταν μεταξύ 84 και 89 δισ. ευρώ και δεν θα χρειάζονταν με το σενάριο αυτό τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του ΕSΜ. Με βάση το απαισιόδοξο σενάριο, ο ανασχεδιασμός των δανείων θα ανερχόταν (θα οδηγούσε σε μεταφορές) 123 δισ. ευρώ, ενώ με το αισιόδοξο σενάριο θα περιορίζονταν σε 34 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα